VAŽAN ISTORIJSKI DOGAĐAJ: Patrijarh Kiril pozdravio povratak MPC-OA u kanonsko opštenje sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Tanjug

28. 05. 2022. u 08:03

SVETI sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozdravio je povratak Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) u jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

ВАЖАН ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ: Патријарх Кирил поздравио повратак МПЦ-ОА у канонско општење са Српском православном црквом

Foto AP

- Odlučili smo da zahvalimo Gospodu što je prekinuo dugogodišnju razdvojenost i vratio Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju u evharistijsko i kanonsko opštenje sa Srpskom pravoslavnom crkvom - piše u saopštenju objavljenom na sajtu Moskovske patrijaršije objavljenom nakon zasedanja Sinoda.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je na početku zasedanja Svetog sinoda ponovno ujedinjenje MPC-OA sa SPC, ocenjujući to kao "važan istorijski događaj".

- Obavestiću vas o jednom ovako dobrom i značajnom istorijskom događaju - obnavljanju opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije - rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh je napomenuo da je to bila duga podela, koja je „konačno zaceljena".

Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Kirila i Metodija da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefalnost MPC-OA.

BONUS VIDEO: NAŠA SVETINjA - MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina