NEISTINE ISTORIČARA PREDRAGA MARKOVIĆA: Državni arhiv Srbije se oglasio o spornom tekstu „Zašto su udbaši postali nacionalisti?”

Novosti onlajn

27. 05. 2022. u 18:28

DRŽAVNI arhiv Srbije oglasio se povodom teksta „Zašto su udbaši postali nacionalisti?” dr Predraga Markovića.

НЕИСТИНЕ ИСТОРИЧАРА ПРЕДРАГА МАРКОВИЋА: Државни архив Србије се огласио о спорном тексту „Зашто су удбаши постали националисти?”

Foto: Državni arhiv Srbije

Saopštenje prenosimo u celosti:

Istoričar dr Predrag Marković u tekstu „Zašto su udbaši postali nacionalisti?”, objavljenom u listu Nedeljnik  (br. 541 od 26. maja 2022. godine), napisao je: „U Srbiji je BIA predala arhivu do 1952. godine Arhivu Srbije, ali tamošnja uprava proizvoljno odlučuje šta se daje od dokumenata i šta se u dokumentima zatamnjuje”.

Državni arhiv Srbije odlučno odbacuje, kao neistinitu, navedenu tvrdnju dr Predraga Markovića da Uprava Arhiva „proizvoljno odlučuje šta se daje od dokumenata i šta se u dokumentima zatamnjuje”.

Državni arhiv Srbije obavlja delatnost u skladu sa zakonima. Korišćenje arhivske građe nastale radom službi bezbednosti, u Državnom arhivu Srbije uređeno je Pravilnikom o uslovima i načinu korišćenja zbirki dokumenata i dosijea lica preuzetih od BIA, o čemu je dr Predrag Marković mogao da se informiše pre nego što je izneo navedene proizvoljne tvrdnje.

Arhivsku građu nastalu radom službi bezbednosti, Bezbednosno-informativna agencija predaje Državnom arhivu Srbije od 2004. godine i proces primopredaje nije završen. Dosijea lica koja su nastala radom službi bezbednosti nisu dostupna građanima jer je, na osnovu Odluke Ustavnog suda iz 2003. godine, njihovo korišćenje neophodno urediti zakonom, a Državni arhiv Srbije nije nadležan za predlaganje zakona. Sa tim činjenicama Arhiv je više puta na razne načine upoznavao javnost.

Kao političar i visoki funkcioner političke partije koja je zastupljena u Narodnoj skupštini i u koalicionoj Vladi Republike Srbije, dr Predrag Marković bi morao da ima osećaj odgovornosti za javnu reč i delatnost. Takođe, kao političar, Predrag Marković je imao i ima mogućnost da inicira donošenje zakona kojim bi bilo uređeno pitanje dosijea i propisan način njihovog korišćenja. Umesto toga, Predrag Marković obmanjuje javnost, insinuira i nanosi štetu državnoj instituciji od izuzetnog značaja.

Kao istoričara i direktora Instituta za savremenu istoriju obaveštavamo ga da, ako već nije upoznat sa radom Arhiva i načinom na koji se koristi arhivska građa, arhivisti Državnog arhiva Srbije su na raspolaganju za sve vrste informacije koje su inače poznate istraživačima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna