POTPISAN PLAN O ZAŠTITI "DECE ULICE": Efikasnija zaštita dece čiji se život i rad odvija na ulici

Novosti onlajn

25. 05. 2022. u 15:42

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, republički javni tužilac Zagorka Dolovac i zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić potpisali su danas Plan o zaštiti dece u uličnoj situaciji u Republici Srbiji od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja.

ПОТПИСАН ПЛАН О ЗАШТИТИ ДЕЦЕ УЛИЦЕ: Ефикаснија заштита деце чији се живот и рад одвија на улици

Foto: MUP

Na inicijativu ministra Aleksandra Vulina, 2014. godine, u vreme kada je bio ministar rada, započet je rad na rešavanju ovog problema i svim centrima za socijalni rad naloženo je tada da formiraju lokalne intersektorske timove za zaštitu dece koja žive i rade na ulici kako bi se efikasnije rešavao njihov problem. Rezultat zajedničkog rada je i Plan, koji je potpisan danas.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je rekao da je MUP možda najmanje važan u ovom sporazumu, jer je on organ represije, da je, kada problem dođe do MUP-a, obično već kasno i poručio roditeljima da nikada ne dopuste da im policija vaspitava decu.

- Deca koja se nalaze na ulici nisu deca čiji ćemo problem rešiti tako što ćemo okrečiti svratište i obezbediti više hrane i odeće. Time smo nekada, osim što smo učinili ljudski lepu stvar, zapravo pomogli onima koji ih eksploatišu i iskorišćavaju. 

Na problem "dece ulice" moramo odgovoriti sistemom - od pooštrene zakonske regulative, radom policije koja kada vidi dete prosjaka alarmira socijalnog radnika, ali i potraži onog ko je to dete izveo na ulicu, do države koja će obezbediti uslove da se ojača porodica ili, ukoliko je to nemoguće, smesti dete u instituciju, jer bolje da bude u instituciji, ma kako to nepopularno zvučalo, nego da dete bude sa porodicom koja ga suštinski neće”, rekao je ministar Vulin.

Foto: MUP

Istakao je da veruje da država može jedinstveno da odgovori i da se problem „dece ulice“ može rešiti. 

- Potpuno sam siguran da cela država zajedno može da skloni baš svako dete sa ulice - poručio je ministar Vulin.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić poručila je da su svi kapaciteti Republike Srbije usmereni ka stvaranju uslova da sva deca budu bezbedna, srećna i da stasaju u uspešne i zadovoljne ljude, kao i da su briga o deci, njihovo bezbrižno detinjstvo i bolja budućnost osnovni pokretač svih aktivnosti Vlade Republike Srbije.

- Drago mi je što smo ovde svi zajedno i što šaljemo poruku jedinstva i odlučnosti da sprečimo svaki oblik i pokušaj zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije nad decom - poručila je prof. dr Kisić.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović istakao je da se država danas obavezala da učini sve da decu zaštiti od ulice, od svega negativnog što se tim prostorom valja i preti.

- Država će učiniti što je u njenoj moći, svakako i ministarstvo koje ovde predstavljam, ali to za spas deteta od ulice nije dovoljno. Ovo je bitka pojedinca, roditelja, porodice, nastavnika i učitelja, socijalnih radnika... ovde ne sme da bude publike, posmatrača. Svako dete koje ulica privuče u svoje okrilje, poraz je svih nas. Verujem da ćemo u vremenu pred nama, u ovoj borbi beležiti sve više pobeda, odnosno sve više dece otete od zagrljaja ulice - rekao je ministar Dmitrović.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac je rekla da se Republičko javno tužilaštvo, kao jedan od partnera, u cilju obezbeđivanja brze i efikasne interresorske saradnje uključilo u organizaciju aktivnosti predviđenih potpisanim Planom. Imajući u vidu da su deca u uličnim situacijama izložena pojačanom riziku da postanu žrtve različitih krivičnih dela, naročito krivičnih dela zapuštanja i zlostavljanja maloletnih lica, nasilje u porodici, u skladu sa svojim ovlašćenjima, javno tužilaštvo, preduzima niz aktivnosti prvenstveno na planu efikasnog krivičnog gonjenja učinilaca krivičnih dela, ali i unapređenja položaja žrtava, sa posebnim akcentom na zaštiti dece, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku i naravno Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravne zaštite maloletnih lica.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je naglasio da je Beograd prva lokalna samouprava koja je ušla u ovaj program, da u prestonici oko 500 dece radi na ulici i da se nada da će to biti podstrek i za druge lokalne samouprave.

- Plan je značajan jer omogućava interresornu saradnju i pomaže da deca dobiju potpunu zaštitu. Jedno je trenutna reakcija, sklanjanje sa ulice, a drugo je trajna briga o njima kako bi oni postali dobri i ugledni članovi zajednice. Nijedno dete ne zaslužuje da bude na taj način zapostavljeno kao što su deca koja se nalaze na ulici. Plan je da obezbedimo brzu i efikasnu intervenciju svih nas koji smo potpisnici, kako bismo sprečili da deca postanu žrtve nasilja, iskorišćavanja, zanemarivanja - poručio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)