SVEČANOST U KASARNI "DEDINJE": Pripadnici Garde ponosno čuvaju nasleđe predaka i ugled Republike Srbije, ali i mir i bezbednost naših građana

Novosti online

06. 05. 2022. u 13:34

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas na svečanosti povodom obeležavanja 6. maja - Dana Garde Vojske Srbije u kasarni „Dedinje“ da njeni pripadnici i danas, birani po visokim kriterijumima, ponosno čuvaju nasleđe naših predaka, ugled Republike Srbije, ali i mir i bezbednost naših građana.

СВЕЧАНОСТ У КАСАРНИ ДЕДИЊЕ: Припадници Гарде поносно чувају наслеђе предака и углед Републике Србије, али и мир и безбедност наших грађана

Foto: Ministarstvo odbrane

- Čestitam vam Dan Garde i slavu sa željom da još mnogo godina gradimo tradiciju kojom se ova jedinica ponosi. Hoću da vam čestitam ovaj 192. rođendan, jer ta zastava naše otadžbine u vašim rukama, taj siguran strojevi korak ogledalo ne samo ove jedinice, ne samo naše vojske, već i Srbije. Vi ste prvi sa kojima se strani gosti susreću kada dolaze u posetu našoj Srbiji. Kada ugledaju vas, našu zastavu, tu plavu uniformu, znaju da su u zemlji koja je ozbiljna, koja je čvrsta i koja ume da brani svoju slobodu – rekao je ministar Stefanović.

Ministar je podsetio i na važne delova istorijata te jedinice i nadležnosti koje gardisti obavljaju svakoga dana.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Danas je Garda isto ono što je bila i te daleke 1830. godine, sačinjena upravo, kako je to knez Miloš Obrenović naveo u svom pismu, od najboljih po statusu i ugledu, onih kojih ispunjavaju visoke kriterijume. „Svaki otac ili srodnik za čast da drži, kome se sin primi u Gardu“, naveo je knez Miloš, a dodao bih danas i ćerka, pošto smo u tom pravcu napravili važan iskorak. U sastav Garde godinu kasnije ušao je i prvi srpski vojni orkestar, taktove čuvenog „Marša na Drinu“ napisao je upravo njegov načelnik Stanislav Binički. Danas je to Reprezentativni orkestar Garde, jedna od najstarijih kulturnih institucija u našoj zemlji i jedan od najozbiljnijih orkestara koji je naša zemlja ikada imala - rekao je ministar Stefanović.

Kako je rekao, možda bi se neko i prevario, pa pomislio da je Garda samo lepo lice, plava uniforma i počast, a potpuno je naprotiv.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Garda je uvek delila sudbinu Srbije i kroz skoro dva veka svog postojanja neustrašivo tukla najteže bitke i štitila svoj narod. Ostalo je zapisano da su njeni pripadnici nosili na rukama kralja Petra Prvog Karađorđevića preko zaleđenih albanskih planina, učestvovali u proboju Solunskog fronta i gonili neprijatelja do oslobađanja Srbije, a u borbi protiv fašizma ova jedinica dobila je Orden narodnog heroja. Od osnivanja pa do danas, Garda je čuvala otadžbinu, čast naše države i našeg naroda. Njeni pripadnici i danas, birani po visokim kriterijumima, ponosno čuvaju i nasleđe naših predaka, ugled Republike Srbije, ali i mir i bezbednost naših građana – rekao je ministar Stefanović.

I ovom prilikom želim da im odam zasluženo priznanje za sve što čine za naš narod i otadžbinu i što često u složenim uslovima ispunjavaju teške zadatke, iako znam sa kakvim se sve izazovima susreću, istakao je ministar.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Puno mi je srce, zato što je naša država danas predvođena predsednikom Vučićem stabilna, ekonomski jaka i pored svega što se dešava u svetu i krizama koje postoje, a u kojima Srbija niti je učestvovala niti je za njih kriva, i što imamo snage i imamo mogućnosti da ekonomski jačamo našu vojsku, da ulažemo u nju i da je opremamo i da povećavamo plate našim vojnicima. Zato što znamo da će naša vojska svojom snagom garantovati da više nikad niko u Srbiji neće ratovati, jer ne postoji niko ko bi i pomislio da napadne Srbiju, a da se neće dobro zamisliti jer zna kolika je snaga njene vojske koja je štiti – rekao je ministar Stefanović.

Ministar je poručio da ne želimo bilo kome da pretimo, ne želimo da više ikada ratujemo, ali da znamo da je jedini način da ne ratujemo da imamo čelično snažnu Vojsku koja će garantovati stabilnost i bezbednost našeg naroda.

Komandant Garde brigadni general Nikola Dejanović poručio je da pripadnici Garde danas sa ponosom i zadovoljstvom obeležavaju svoj Dan, obogaćeni iskustvom iz još jedne u nizu od 192 godine njenog postojanja.

- To je ujedno i prilika da sagledamo i ocenimo koliko smo bili uspešni u ispunjavanju naših težišnih zadataka, realizovanih u veoma složenim uslovima i velikim izazovima sa kojima se naša država i društvo suočavaju. Takve okolnosti nametnule su i zahtevaju naše pojačano angažovanje, posvećenost, vrhunsku profesionalnost i visok nivo morala. Iz ugla komandanta Garde, ocenjujem da smo uspešno izvršili sve postavljene zadatke, savlađujući pritom i brojne teškoće, karakteristične i zajedničke za sve tri misije Vojske Srbije – rekao je general Dejanović.

On je rekao da su odlučnost, sposobnost i odgovornost pripadnika Garde, kao glavne vodilje, opravdale ime i ugled ove jedinice, ali i Vojske Srbije u celokupnom društvu.

- Želim posebno da se zahvalim načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću, ministru odbrane Republike Srbije Nebojši Stefanoviću i predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću za izuzetno razumevanje i podršku u izgrađivanju sposobnosti Garde za izvršenje njenih namenskih zadataka – rekao je general Dejanović.

Današnju svečanost u kasarni „Dedinje“ obeležili su defile jedinica Garde i defile motorizovanog ešelona, praćeni nastupom Reprezentativnog orkestra Garde. Dan Garde - 6. maj obeležava se u znak sećanja na dan kada je naredbom kneza Miloša Obrenovića na Đurđevdan 1830. godine formirana prva gardijska jedinica u Srbiji. Pripadnici Garde obeležavaju Đurđevdan kao krsnu slavu jedinice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere