STIŽE DIGITALNI LEKARSKI DOSIJE: Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u službi lakšeg svakodnevnog života

J. Ž. S.

05. 05. 2022. u 09:11

RAZVOJ jedinstvenog elektronskog dosijea o pacijentima, brza dijagnostika bolesti, izbor lekova kroz personalizovanu medicinu, upotreba veštačke inteligencije u dijagnostici retkih bolesti, novih tehnologija u farmaceutskoj industriji, kao i primena ćelijske i genske terapije i razvoj brzorastućih visokotehnoloških kompanija u sektoru zdravstva, glavni su projekti kojima će se ubuduće baviti Centar za četvrtu industrijsku revoluciju.

СТИЖЕ ДИГИТАЛНИ ЛЕКАРСКИ ДОСИЈЕ: Центар за четврту индустријску револуцију у служби лакшег свакодневног живота

Foto Nikola Skenderija

Prema rečima Jelene Bojović, direktorke Centra, nauka i tehnologija vrlo brzo napreduju, a mi možemo da ih iskoristimo u svakodnevnom životu, tako da nam on bude jednostavniji i lakši.

- Upravo povezivanjem nauke, novih tehnologija, znanja i privrede, moći ćemo da se bolje i efikasnije lečimo, da nam budu dostupni novi inovativni lekovi i aparati, da živimo u zdravijem društvu, zahvaljujući tehnološkim rešenjima za odlaganje otpada ili automatskim meračima zagađenosti vazduha - rekla je Bojovićeva.

Centar je prvi takve vrste u regionu i treći u Evropi, posle Osla i Moskve. Kao prvi korak u sredu su Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, i dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, potpisali Sporazum o korišćenju Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar