KIDNAPOVANI NA NOVINARSKOM ZADATKU: Podignuta spomen ploča Ranku Pereniću i Đuri Slavuju

D. Zečević

02. 05. 2022. u 14:11

NEMA spomen obeležja i spomenika u regionu koji je više puta rušen i obnavljen od spomenika Ranku Pereniću i Đuri Slavuju.

КИДНАПОВАНИ НА НОВИНАРСКОМ ЗАДАТКУ: Подигнута спомен плоча Ранку Перенићу и Ђури Славују

Foto: Novosti

Nama su nudili da ovo spomen obeležje stavimo u neku srpsku sredinu, ali i danas i svaki put poručujemo da to nećemo uraditi i da ćemo dokle god bude ove profesije na Kosovu i Metohiji i u Srbiji obnavljati spomen obeležje sa istom rečenicom: tražimo ih! Ta ista rečenica “tražimo ih” je suština svega onoga što se nama dešava. Tražimo izgubljenu slobodu, tražimo otete i nestale kolege, tražimo da se pronađu zločinci koji su ubili naše kolege.

Ovo je danas prilikom postavljanja spomen ploče Ranku Pereniću i Đuri Slavuju, kidnapovanim novinarima Radio Prištine, koji su nestali 21. avgusta 1998. godine na  novinarskom zadatku na putu između Orahovca i Velike Hoče, rekao Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije. Na spomen ploči su imena nestalih novinara i poruka “Tražimo ih “.

- U civilizovanom svetu devet puta rušiti obeležje nestalim novinarima je pokazatelj mraka takvog društva. Na tlu Evrope u poslednje 23 godine polovina ubijenih i nestalih novinara je upravo na Kosovu i Metohiji, međutim to nije smetalo “Fridom Hausu” da u poslednjem izveštaju navede da je Kosovo napredovalo u svim oblastima, pa i u oblasti pravosuđa, što je direktno vetar u leđa institucijama da ne rasvetljavaju ubistva i nestanak naših kolega. Na žalost u ovom društvu je zavera ćutanja, a ja sa ovog mesta apelujem i molim sve poštene ljude koji nešto znaju o našim kolegama da progovore radi svoje savesti i agonije porodica - rekla je tom prilikom Rada Komazec, novinar i urednik prištinskog lista Jedinstvo, napominjući da su Slavuj i Perenić bili samo novinari.

I supruga Ranka Perenića, Snežana kazala je da tuga ne jenjava ni posle 23 godine, ali da je još tužnije što sudbina njenog supruga i njegovog kolege i dalje nije razjašnjena. Ona je zapitala kome i zašto smeta njihova spomen ploča. Prvi put UNS je sa svojim ogrankom na Kosovu i Metohiji ploču postavio 2012. godine. Od tada ploču su vandali osam puta čupali i rušili, odnosili, bacali na smetlište, a UNS je ponovo postavljao.

Inače, novinari radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom „OVK“. Na mestu njihovog nestanka pronađena je plava “zastava 128”, u kojoj je bio i diktafon.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)