OGLASIO SE ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ: "Sinu želim dobro zdravlje - ali ovo je pokrenuto prebrzo, u trenutku kada sam u inostranstvu"

Novosti onlajn

30. 04. 2022. u 16:03

POVODOM saopštenja princa Petra Karađorđevića, o tome da je potpisao odluku o, kako je naveo, abdikaciji kojom se odriče svih prava prerogativa koja mu pripadaju po osnovu prvorodstva i da ih prenosi na sledećeg po starešinstvu rođenja, njegovom bratu kraljeviću Filipu, danas se oglasio i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

ОГЛАСИО СЕ АЛЕКСАНДАР КАРАЂОРЂЕВИЋ: Сину желим добро здравље - али ово је покренуто пребрзо, у тренутку када сам у иностранству

Foto: Kraljevski Dvor

Prenosimo ovo saopštenje u celosti:

"Povodom najskorijih dešavanja u vezi nasledne linije Kraljevske porodice Srbije i povlačenja Nj.K.V. Princa Petra sa pozicije Princa Naslednika, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, kao starešina Kraljevske porodice, izdaje sledeće saopštenje:

"Povodom povlačenja mog najstarijeg sina Princa Petra iz linije nasleđivanja Kraljevske porodice, želim mu sve najbolje u budućnosti, dobro zdravlje i svu sreću. Cenim njegovu iskrenost u vezi teške odluke koju je doneo.

Ovo pitanje je prebrzo pokrenuto, u trenutku kada se, zbog ranije preuzetih obaveza, nalazim u inostranstvu. Nažalost, ovako ključan i važan postupak nije sproveden kako treba, u skladu sa tradicijom i normama Kraljevske porodice, kao i Porodičnim pravilnikom, napisanim u vreme Kraljevine, a koga svi članovi Kraljevske porodice treba da se pridržavaju. Ovaj događaj i prateća procedura se nisu odigrali u Kraljevskom Dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starešine porodice, uz blagoslov naše Svete Crkve i uz učešće Krunskog saveta u procesu, nego se sve desilo u inostranstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine.

Kraljevska porodica Srbije će nastaviti da služi našem narodu predano, iskreno i verno, što je naša obaveza i dužnost“, izjavio je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar", navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO:

POVELjA O HRAMU U TEMELj JE UGRAĐENA: San predaka ostvaren je nakon 125 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...