KUMUJU DECA IZ SRBIJE, ŠPANIJE I POLJSKE: Biraju se predlozi za imena bizona nedavno nastanjenih u Nacionalni park "Fruška gora"

Lj. Preradović

28. 04. 2022. u 10:21

JEDINKE evropskog bizona, mužjak i četiri ženke, od prošlog meseca stanovnici su Nacionalnog parka "Fruška gora".

КУМУЈУ ДЕЦА ИЗ СРБИЈЕ, ШПАНИЈЕ И ПОЉСКЕ: Бирају се предлози за имена  бизона недавно настањених у Национални парк Фрушка гора

Jedinke su trenutno u četrdesetodnevnom karantinu,Foto NP Fruška gora

Dok čekaju da prođe četrdesetodnevni karantin i vreme adaptacije, njih petoro dobiće imena. A kako će se zvati, odlučuje se glasanjem, koje traje još danas, 28. aprila.

Na listi se nalaze predlozi imena koja su izabrala deca iz Srbije, Španije i Poljske, a najviše imena koja bi mogla da ponesu ove grandiozne životinje, pristigle 29. marta iz Poljske na obronke vojvođanske lepotice, predložili su mališani iz naše zemlje.

U najužem izboru za ime mužjaka našli su se: Srba, Đuka, Lala, Bogi, Stefa, Sale, Pera, Mitar, Marko, Đole, Miki, Laza i Bane. Za ženke su odabrana imena Anđelka, Brankica, Bilja, Cveta, Čarna, Divna, Duška, Dragana, Đurđa, Gorica, Ivka, Juga, Kata, Kalina, Krsna, Kruna, Lana, Ljupka, Milica, Nada, Nina Slavica, Slađa, Petra, Vera i Fruška.

Dečaci i devojčice iz Španije, predložili su da se mužjak bizona nazove Chiquito (Čikito), a ženke Reina (Reina), Paqai (Paki) Nina (Ninja) i Gordi (Gordi). Njihovi vršnjaci iz Poljske predložili su da se bizon zove Lalok, a njegove dame Piza (Pyza), Gracija (Gracja), Nada (Nadzieaja) i Mila.

Foto NP Fruška gora

Svi građani koji žele da učestvuju u ovoj zanimljivoj anketi, i glasaju za svoje favorite, mogu to učiniti još danas, na zvaničnoj fejsbuk-stranici JP Nacionalni park "Fruška gora", ostavljanjem komentara ispod fotografije bizona.

- Predlog sa najviše lajkova će odlučiti o tome kako će se zvati bizoni - navode u NP "Fruška gora".

- "Kumovi" čija imena budu izabrana, biće prigodno nagrađeni.

Evropski bizoni na Fruškoj gori su se ponovo posle više od dva veka našli na ovoj planini, kao je izjavio Radoslav Krunić, direktora NP "Fruška gora", zahvaljujući prvenstveno Vladi Srbije, koja je stala uz NP "Fruška gora" i podržala njihovu inicijativu, kao i ministarstva životne sredine i poljoprivrede.

PRINOVE STIŽU ZA GODINU-DVE

MUŽJAK bizona je star dve godine, dok su ženke uzrasta od dve do tri godine. To znači da će uskoro svi biti polno zreli, pa su procene stručnjaka da bi prvu mladunčad mogli da dobiju već za godinu, najviše dve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a