FRUŠKA GORA DOM BIZONA: Novi stanovnici vojvođanske planine

Lj. P.

04. 04. 2022. u 10:54

DONEDAVNO potpuno zaboravljena vrsta na ovom području - evropski bizoni, ponovo, posle nekoliko vekova su stanovnici Fruške gore. Bojvođanska planinska lepotica je jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove fascinantne životinje.

ФРУШКA ГОРA ДОМ БИЗОНА: Нови становници војвођанске планине

Foto NP Fruška gora

U Nacionalni park "Fruška gora" stiglo je pet jedinki, jedan mužjak i četiri ženke, poreklom iz Poljske. Životinje su puštene u karantinski deo koji je ranije pripremljen za njihovu adaptaciju i gde će provesti 40 dana.

- Ovo je zaista veliki događaj ne samo za NP "Fruška gora", već i za celu Srbiju - ne krije zadovoljstvo Rade Krunić, direktor NP "Fruška gora", što su posle jelena lopatara i muflona stigli i evropski bizoni. - Kada smo posetili nekoliko rezervata evropskog bizona u Evropi, uvideli smo da su ove veličanstvene životinje velika turistička atrakcija. I poželeli smo to i u našoj zemlji.

Transport životinja je pomno praćen, kao i ispuštanje u unapred pripremljen prostor na Fruškoj gori.

- Divno je videti ih 24 sata nakon transporta da su smireni i da se u novoj sredini ponašaju kao da su oduvek tu - kazala je Vanda Olek Piasečkasa, profesorka na Univerzitetu u Varšavi, koja je vodeći svetski stručnjak za evropskog bizona. - Ovo su mlade jedinke, mužjak je star dve godine, dok su ženke uzrasta od dve do tri godine. To znači da će uskoro svi biti potpuno polno zreli, te su neke procene da bi ste prvu mladunčad mogli dobiti već za možda godinu dana, najviše dve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)