ZAPAD REŽIRA U UKRAJINI KAO I NA KiM 1999! General Branko Krga: "Da nešto nije u redu sa odnosima Rusa i Ukrajinaca video sam 2004. godine"

D. Vujičić

26. 04. 2022. u 10:00

NEISTINA je jače oružje i od atomske bombe. Cela jedna generacija oficira, naročito generala VJ, žigosana je u optužnicama Haškog suda. Optužbe da su organizovali i izvršili najveće masovno etničko čišćenje protiv civila u Evropi posle Drugog svetskog, iako odbačene na sudovima, ostale su ovim časnim ljudima veliki moralni teret. General Dragoljub Ojdanić je smatrao da duguje istoriji da u ime svih oficira koji su ratovali sa NATO 1999. napiše "Knjigu odbrane".

ЗАПАД РЕЖИРА У УКРАЈИНИ КАО И НА КиМ 1999! Генерал Бранко Крга:  Да нешто није у реду са односима Руса и Украјинаца видео сам 2004. године

Branko Krga / Foto D. Vujičić

Ovako, za "Novosti", govori nekadašnji načelnik Generalštaba VJ i VSiCG, general Branko Krga, ponavljajući da je na Kosovu i Metohiji uoči agresije na našu zemlju režirana humanitarna katastrofa:

- General Ojdanić je zbog toga i napisao knjigu koja svedoči da nikada nije postojala namera srpskog vojnika da ratuje protiv albanskih civila. Nažalost, on više nije među nama, a mi, bivše kolege smo mu, nedavno, na promociji knjige, u Domu vojske u Beogradu ispunili poslednju želju.

Podseća nas genaral Krga da je svedočio u Haškom sudu na procesu Ojdaniću baš na temu "namernog proterivanja i maltretiranja albanskih civila". Poziv za svedočenje dobio je jer je, kako kaže, bio general koji je uvek prvi govorio na redovnim kolegijumima načelnika Generlštaba.

- Na jednom od referisanja, kao načelnik Obaveštajne uprave izvestio sam da je general Pavković iz Treće armije tražio uputstva šta da radi jer se hiljade Albanaca kreću ka granici put Makedonije. Naredio sam mu da istraži šta se zbiva i da informiše Komandu - kaže general Krga.

Istorija svedoči da albanski civili aprila 1999. nisu krenuli na put "bez plana". U Makedoniji, u rejonu Skopske Crne Gore, čekali su ih izbeglički kampovi koje su, kaže naš sagovornik, u međuvremenu podigli vojnici Bundesvera. Albance su od Prištine pratile akreditovane ekipe stranih TV stanica, a u kampu ih je čekao, naglašava Krga, ceo medijski pul, "sve sa TV studijima":

- Odatle je krenula priča o srpskom zločinu.

General Krga, 2003. / Foto N. Fifić

Seća se srpski general kako je Rudolf Šarping, tadašnji ministar odbrane Nemačke, 27. aprila održao konferenciju za štampu "O sabirnim kampovima za prikupljanje Albanaca, odakle su oni navodno slati u Makedoniju". Laži su, kaže, ilustrovane snimcima o navodno pobijenim albanskim civilima koji nisu hteli na put. Tom prilikom Šarping je kazao novinarima "kako je od Joške Fišera, tada šefa nemačke diplomatije, prvi put čuo da postoji neki srpski plan "Potkovica" koji treba da očisti srpsku pokrajinu od albanskog življa".

- U Hagu su imali sva naše papire i u nijednom nisu našli da je naša armija ikada imala operativna dokumenata koja podrazumevaju sličnu upotrebu vojske. Nama je na ruku išla činjenica da je nemački general Hajnc Lokvaj već objavio knjigu "Kosovski put u konflikt - u rat koji se mogao izbeći", u kojoj se obračunao sa lažima nemačkih obaveštajaca koji su učestovali u NATO propagandnom ratu. Pošto je general Lokvaj prethodno pet godina služio kao visoki funkcioner OEBS u Beču, njegova knjiga je bukvalno razorila laž o planiranom egzodusu - govori general Krga.

Haške sudnice nekadašnji načelnik generalštaba naše vojske seća se kao velikog "teatra apsurda". Pitali su ga zašto je tražio od potčinjenih da "istraže sve glasine o Račku januara 1999", a kada im je odgovorio da je to bila njegova dužnost, zamereno mu je što nije tada "verovao autoritetu - izveštaju posmatrača OEBS", koje je vodio Vilijam Voker.

Moralni ožiljak je ostao na celoj ratnoj generaciji oficira jer država, apostrofira general Krga, posle 2000. nije učinila ništa da informiše građane da su Račak i egzodus Albanaca laži. General Krga tu činjenicu danas upoređuje sa onim što se događa u Ukrajini, primećujući kako su danas ruski oficiri ti koji se krive za zločine koji su "u najmanju ruku nedokazivi".

- Na jednoj strani je moćna medijska mašinerija Zapada, a na drugoj moćna vojska zemlje koja u svojoj doktrini nema zapisano ono što se danas zove "hibridni vid ratovanja".

U ukrajinskom sukobu, našeg sagovornika nije mnogo šta iznenadilo. Za vojne profesionalce, kaže Krga, nije tajna da je ukrajinska vojska oduvek bila moćna i da su se na njenoj teritoriji nalazila sedišta tri moćna vojna okruga nekadašnje vojske SSSR. A ta vojska, zaključuje naš sagovornik, ne može da se pobedi lako, u blickrigu.

NEŠTO "NE ŠTIMA"

General Krga svedoči da je prvi put video da "nešto nije u redu sa odnosima Rusa i Ukrajinaca" 2004. godine, kada je kao načelnik Generalštaba ugostio kolegu iz Ukrajine u Moroviću. Kako kaže general Krga, naš protokol je tada angažovao jednu poznatu pevačicu koja je izvela splet ruskih pesama:

- Za to vreme, ukrajinska delegacija bila je potpuno ledena. Upozorila me je supruga da nešto nije u redu. Tada sam shvatio da postoji nešto...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća