SPREMAJU SE ZA "ORLA": Najmađi piloti RV prolaze preobuku

Tanjug

15. 04. 2022. u 20:01

NA aerodomu „Morava“ u Lađevcima se, pored redovnih trenažnih letova, trenutno realizuje i intenzivna obuka najmlađih pilota Vojske Srbije za letenje na lovcu-bombarderu „orao“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА ОРЛА: Најмађи пилоти РВ пролазе преобуку

Foto: MO Srbije

Reč je o preobuci za ovaj tip vazduhoplova, a pohađaju je potporučnici koji su po završetku Vojne akademije raspoređeni u 241. lovačko-bombardersku avijacijsku eskadrilu 98. vazduhoplovne brigade i koji su, još tokom školovanja, uspešno savladali letenje na avionima „lasta“ i „supergaleb“ G-4.

Mladi piloti su, nakon zemaljske pripreme koja je obuhvatala tehničku radionicu i obuku na simulatoru leta, prethodnih nedelja realizovali prvu fazu letačke preobuke, tokom koje su savladali osnovno, akrobatsko i navigacijsko letenje i uspešno izveli ispitne i samostalne letove.

Foto Vojska Srbije

U narednom periodu ih očekuje osposobljavanje za instrumentalno i noćno letenje, borbena i obuka u grupnom letenju, kako bi u potpunosti bili osposobljeni za borbenu upotrebu ovog tipa vazduhoplova, navedeno je u saopštenju.

Realizacijom osposobljavanja mladih potporučnika 241. lovačko-bombarderska avijacijska eskadrila će dobiti još jednu generaciju obučenih pilota za izvršavanje letačkih zadataka lovcem -bombarderom „orao“, i time unaprediti ukupne sposobnosti jedinice za pružanje vazduhoplovno vatrene podrške jedinicama Kopnene vojske za šta je eskadrila i namenjena, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO: Goreće nebo i zemlja - Ovoga treba da se plaše neprijatelji Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SVI ŽELE LETOVANJE NA TIRKIZNOJ OBALI: Kemer vam donosi prelepu boju mora i hotel koji nosi ime te najlepše nijanse plave