SRBIJA ŽELI DA NABAVI 12 "TAJFUNA": Otkrivaju se novi pravci modernizacije domaćeg ratnog vazduhoplovstva, u igri i evropski "Jurofajter"

R. DRAGOVIĆ

13. 04. 2022. u 08:00

SRBIJA sa evropskim konzorcijumom "Jurofajter", iza koga stoje Velika Britanija, Nemačka, Španija i Italija, pregovara o kupovini 12 višenamenskih aviona tipa "tajfun" - saznaju "Novosti".

СРБИЈА ЖЕЛИ ДА НАБАВИ 12 ТАЈФУНА: Откривају се нови правци модернизације домаћег ратног ваздухопловства,  у игри и европски Јурофајтер

"Tajfun" konzorcijuma "Jurofajter" / Foto EPA

Prvi kontakti oko moguće kupoprodaje letelica napravljeni su preko Velike Britanije sa kojom je započet proces pregovora. Beograd je iskazao interesovanje za nabavku "tajfuna", koji zauzima visoko mesto na listi najsavremenijih lovačkih aviona današnjice.

"Jurofajter tajfun" je višenamenski avion četvrte generacije, namenjen pre svega obezbeđivanju prevlasti u vazdušnom prostoru, ali i za blisku vazdušnu borbu. Ovu letelicu odlikuje vrhunski manevar i dolet, moćan radar i naoružanje. Nešto slabije performanse ima u dejstvu na ciljeve na zemlji, ali savremenom opremom može uspešno da izvršava i bombarderske zadatke. Njegova najveća mana, po oceni stručnjaka, jeste cena, ne samo nabavke nego i kasnijeg održavanja i upotrebe.

Vest o pregovorima sa koncernom "Jurofajter" dolazi svega koji dan pošto je državni i vojni vrh Srbije ozvaničio da se sa Francuskom pregovara o kupovini jedne eskadrile novih aviona "rafal", a sa trećom državom i o nabavci 12 polovnih letelica istog tipa. Po oceni poznavalaca prilika u srpskoj avijaciji, na delu je svojevrsno prikupljanje ponuda i pregovaranje o mogućnostima za korekciju, posle čega će uslediti temeljna analiza svih ponuđenih uslova.

Pojednostavljeno, Srbija će doneti odluku o novom borbenom avionu na osnovu cene, ali i sadržaja "paketa" - obuke, naoružanja, logistike, održavanja... Vojni avioni su neminovno i politička roba, pa će konačna odluka zavisiti i od procene međunarodnih prilika i strateških državnih interesa Srbije.

Da je kupovina novih višenamenskih lovačkih aviona već goruća tema za državni i vojni vrh, stručnjaci za vazduhoplovstvo upozoravaju još od 2016. i isporuke "migova 29" dobijenih kao donacija Rusije i Belorusije. Ovim avionima vojska je "kupila" još najmanje deceniju bezbednosti neba, ali je od početka ovog posla predviđeno da eskadrila "dvadesetdevetki" bude samo privremeno rešenje. Ovim avionima resursi mogu da potraju najdalje još deset godina, a kako proces pregovora, ugovaranja i nabavke novih aviona mora da traje najmanje pet, Srbija će uskoro morati da donese definitivnu odluku kom proizvođaču će pokloniti poverenje.

PRIKAZ 30. APRILA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić naredio je najveći do sada prikaz najnovijih raketnih PVO i ostalih najsavremenijih oružanih sistema. Prikaz je zakazan za 30. april u 11 časova, na aerodromu u Batajnici.

PROVOKACIJE PRIŠTINE POVODOM NABAVKE NAORUŽANjA

KURTI LEŠINARI NAD UKRAJINOM

MODERNIZACIJA oružanih snaga povod je za novu provokaciju Prištine, iza koje i ovog puta stoji premijer privremenih institucija Aljbin Kurti.

- Naoružavanje Srbije predstavlja opasnost za Kosovo i region. Srbija to čini u panici, kao izraz straha da će ostati sama - rekao je Kurti, uz ocenu da se "Kosovo ne boji, jer računa na pomoć NATO".

Povodom Kurtijeve izjave regovao je ministar odbrane Nebojša Stefanović, poručivši da niko miroljubiv nema razloga za bojazan od Vojske Srbije.

- Kurti lešinari nad sukobom u Ukrajini, tražeći u tome razlog da preko reda i na mala vrata uđe u članstvo NATO. Stvari su potpuno obrnute. Kurti i njegovi u Prištini najveća su bezbednosna pretnja, jer se bave ilegalnim naoružavanjem svojih sunarodnika i militarizovanjem Kosova i Metohije, mimo svih sporazuma koji kažu da je KFOR jedina dozvoljena vojna formacija - naveo je Stefanović.

On je naveo da Kurti nema nikakvo pravo da se bavi vojnim i bezbednosnim pitanjima, već da je to isključivo u nadležnosti misije KFOR-a.

Naoružavanje Srbije smeta i crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću, koji je u utorak, na Cetinju zbog toga izrazio zabrinutost.

- Poseban rizik je naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine. U ovom slučaju, reč je o produženoj tendenciji naoružavanja Srbije iz zemalja koje se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Evrope i NATO - rekao je nakon sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

S druge strane, Skoplje, kako je istakao Pendarovski, nema procenu da mu je Srbija bezbednosna pretnja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)