NEMA RAZLOGA ZA STRAH: Udovičić o novoj varijanti omikron soja korona virusa

Tanjug

06. 04. 2022. u 10:16

NOVA mutacija koronavirusa nazvana IKS-E ne treba da nas zabrinjava jer je to još jedna varijanta omikrona koja se pojavila u Hongkongu i Velikoj Britaniji i uglavnom kod mladih prolazi brzo, dok težu kliničku sliku može da razvije kod starijih građana sa komorbiditetima, rekao je danas komandant Vojne bolnice Karaburma Ivo Udovičić.

НЕМА РАЗЛОГА ЗА СТРАХ: Удовичић о новој варијанти омикрон соја корона вируса

Foto: Printskrin

Udovičić je ocenio da situacija u našoj zemlji danas može da se okarakteriše kao stabilna.

- Sve bolnice izlaze iz kovid sistema osim onih koje su sagrađene u tu svrhu - kaže za RTS komandant Vojne bolnice "Karaburma", koja je jedna od retkih koja je još u kovid sistemu.

Navodi da nema razloga za strah zbog pojave novog soja omikrona u Hongkongu i Velikoj Britaniji.

- Nema razloga ni za strah ni za paniku, to je isto vrsta omikrona koji kod mladih ne izaziva težu kliničku sliku, ali kod starijih može da napravi probleme - objasnio je Udovičić.

U vojnoj bolnici na Karaburmi broj pacijenata se ne menja i popunjenost bolnice je do 60 odsto, pacijenti koji su na lečenju su stariji sugrađani koji su poslednju dozu vakcine primili još prošlog leta.

- Trenutno je kod nas isti broj pacijenata, uglavnom je to starija populacija, i za njih se preporučuje buster doza. Ne sme se čekati da prođe više od pet meseci do sledeće. Takođe, treba nositi maske, posebno u prevozu i zatvorenim objektima, jer na taj način štitimo i sebe, ali i starije sugrađane - rekao je Udovičić.

Na današnji dan pre dve godine Vojna bolnica "Karaburma" primila je prve kovid pacijente.

To su, prema rečima komandanta Ive Udovičića, bili teški i dramatični dani, jer se bolnica napunila za jedan dan, a malo se znalo o virusu. Kroz tu relativno malu bolnicu do danas je prošlo više od 4.000 kovid pacijenata.

BONUS VIDEO - NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana