DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA APRIL I MAJ: Nakon hladnih dana, konačno stiže proleće

Novosti online

04. 04. 2022. u 17:57

NAKON vremenskog rolerkostera u martu i promenljivog vremena početkom aprila, narednih dana se temperature vraćaju u prosečne vrednosti uz brzo otopljenje, a za praznike, Uskrs i Prvi maj, očekuje se od 22 do 25 stepeni, pokazuje najnovija vremenska prognoza.

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА АПРИЛ И МАЈ: Након хладних дана, коначно стиже пролеће

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kažu za "Blic" da je rano za preciznu prognozu vremena za drugu polovinu aprila, ali da prema proceni Evropskog centra (EC) vide da će maksimalne temperature za Veliki petak i dane uskršnjih praznika biti oko 20, eventualno 22 stepena, dok će minimalna temperatura biti od osam do 12 stepeni Celzijusovih.

Vreme u aprilu

Procena EC je da će 22. aprila biti promenjivo oblačno. Postoji mogućnost da na Veliki petak bude kiše, ali u nedelju, za Uskrs neće biti padavina. Takođe, ni za 1. maj se ne očekuju padavine. Tog dana biće toplo, +25 i više stepeni. Očekuje se lep i sunčan dan, prijaten za izlete.

Prema sezonskoj prognozi RHMZ za april očekuje se prosečno topao i prosečno vlažan mesec, dok će maj biti topliji i prosečno vlažan.

Đorđe Đurić, meteorolog, najavljuje da će u utorak, 5. aprila, biti vedro i hladno u zemlji, ponegde se očekuje slab mraz, a tokom dana biće sunčano toplije. Jutarnja temperatura biće od - 2 do +2, a tokom dana od +16 do +20 stepeni.

- U sredu će biti pravo prolećno vreme, sunčano i toplo i temperatura će biti od +19 do +23 stepena. U toku večeri sa jugozapada sledi povećanje oblačnosti, tako da nas u četvrtak očekuje oblačno vreme sa kišom i grmljavinom, jedino će na severu Vojvodine ostati suvo – kaže Đorđe Đurić i dodaje da je dobra vest što već popodne i uveče stiže razvedravanje sa severa, i do večeri će se u svim delovima Srbije razvedriti.

U četvrtak će biti malo hladnije, uz temperature od +12 do +18 stepeni, a u petak 7. aprila ponovo se vraća sunčano i pravo prolećno vreme.

Temperatura će biti oko +20 stepeni, isto u subotu, a zatim će do severa Vojvodine stići zahlađenje sa kišom i pljuskovima.

- Pogoršanje vremena će se u nastavku vikenda proširiti na celu Srbiju i u nedelju će u celoj zemlji biti oblačno i hladno sa kišom i znatno nižom temperaturom, koja će se kretati od plus osam do +14 stepeni. Ali, opet imamo dobru vest, jer od sledećeg ponedeljka sledi postepena stabilizacija vremena. Sledeće sedmice, sredinom aprila bi, prema trenutnim prognozama, imali sunčano i prijatno, pravo prolećno vreme. Temperature će biti oko +20-+22 stepena – kaže Đurić.

Jačih zahlađenja nema u najavi za narednih nekoliko nedelja, ali još uvek nije jasno koliko će otopljenje potrajati. Prema ostalim prognozama, moguća je promena već 16. aprila koja bi donela svežije vreme.

Aprilski prosek

Srednja minimalna temperatura u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će prosečna vrednost biti viša za oko 1.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se srednja minimalna temperatura oko 9.8 stepena.

Srednja maksimalna biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko 0.8 stepena. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 18.9 stepeni. Mesečne padavine biće u granicama višegodišnjeg proseka, za oko tri mm višim u odnosu na prosek.

(Blic)

BONUS VIDEO - OVDE U TIŠINI MOLITVE NASTAJU LEKOVITI MELEMI: Manastir Svetog Apostola Tome

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...