DUGOROČNA PROGNOZA ZA APRIL: Imaćemo sneg, saharski pesak i letnje temperature

Novosti onlajn

31. 03. 2022. u 12:32

METEOROLOG Ivan Ristić ističe da će početak aprila podsećati na početak marta, ali da se već od polovine meseca očekuje poboljšanje vremena, a temperature će biti iznad proseka za ovo doba godine.

ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА ЗА АПРИЛ: Имаћемо снег, сахарски песак и летње температуре

Foto: D. Balšić

Jaka ciklonska aktivnost usloviće padavine u gotovo svim delovima Evrope. 

- Naša zemlja će u petak, 1. aprila, i subotu, 2. aprila, biti na prednjoj strani ciklona sa jakim jugozapadnim strujanjem po visini. Taj vetar, osim vlažnog vazduha iz Mediterana, doneće i vazduh iz severne Afrike u kome ima peska i prašine iz Sahare i on će da pada zajedno sa kišom. Ipak, u pitanju su mnogo manje količine nego u martu - ističe Ristić i dodaje:

- Preovlađivaće oblačno, povremeno sa kišom, maksimalna temperatura u manjem postepenom padu. Vetar južni umeren, povremeno pojačan, u subotu, 2. aprila, u slabljenju i postepenom skretanju na severozapadni. Između subote, 2. aprila, i nedelje, 3. aprila, doći će do prodora hladnog vazduha iz srednje Evrope i osetnijeg pada temperature praćenog jakim severozapadnim vetrom. Usled osetnijeg pada temperature pojava susnežice i snega moguća je i u nižim predelima. Maksimalna temperatura u nedelju, 3.aprila, kretaće se od 4 do 8 stepeni C, daleko ispod proseka za ovo doba godine.

Najtopliji i najhladniji april u Srbiji

Apsolutna dnevna maksimalna temperatura izmerena u Beogradu bila je 30. aprila 2013. godine i iznosila je 32,4 C, dok je apsolutna dnevna minimalna temperatura izmerena 1. aprila 1931. godine i iznosila je -6,1 C.

Prošle godine ukupna količina padavina u aprilu u Beogradu je bila 8,9 mm, što je znatno ispod proseka koji za april iznosi 54,4 mm.

U aprilu 2006. godine bilo je poplava koje su nastale kao posledica topljenja snega i jakih padavina u basenima Dunava, Save, Velike Morave i Tise.

Količina padavina u aprilu 2006. u Beogradu iznosila je 97 mm, a tada je nivo Dunava dostigao svoj istorijski maksimum (783 cm u Zemunu). I Dunav i Sava izlili su se iz svojih korita i polavili delove Zemuna, Novog Beograda, Čukarice i Dorćola.

U ponedeljak, 4. aprila, posle hladnog jutra, u većini mesta biće suvo i malo toplije, osim na jugu Srbije, gde može biti i slabijih padavina.

Druga dekada osetno toplija

Postepen porast temperature od utorka, 5. aprila. Iz dana u dan biće sve toplije, pa će maksimalne temperature u drugoj polovini naredne nedelje ponovo prelaziti 15 stepeni C. Do kraja prve dekade smenjivaće se sunce i oblaci koji će usloviti prolazna naoblačenja praćena kišom.

Druga dekada aprila biće osetno toplija, u pojedinim danima sa prolaskom oslabljenih talasa vlažnog vazduha možemo očekivati slabu kišu. Maksimalna temperatura vazduha sredinom meseca u većini nižih predela biće od 20 do 25 stepeni Celzijusa, a na planinama od 10 do 15 stepeni Celzijusa, što je nešto iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Vraća se zahlađenje

Prema rečima meteorologa Ristića, do promene vremena dolazi krajem druge dekade, ali, kako ističe, zahlađenje će trajati kratko.

- Krajem druge i početkom treće dekade aprila prolazno jače naoblačenje sa kišom i padom temperature. Nakon prolaznog zahlađenja, do kraja aprila ponovo će biti osetno toplije, s maksimalnim temperaturama i preko 25 stepeni Celzijusa, dakle pravo prolećno vreme.

- Početak aprila je označio kraj veoma sušnog perioda kao i dolazak prolećnih apriliskih kiša. Najviše kiše početkom aprila pašće u Vojvodini koja je bila najviše pogođena sušom i time smanjiti deficit padavina nastao u toku zime, što će pogodovati poljoprivrednim kulturama. Količina padavina kao i temperatura vazduha na području Srbije biće u granicama višegodišnjih vrednosti - kaže Ristić.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a