SINOVI I KĆERI SRBIJE: Vojnici generacije "mart 2022" položili zakletvu

Novosti online

18. 03. 2022. u 15:16

VOJNICI na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "mart 2022" i slušalaoci Kursa za rezervne oficire Vojne akademije Medicinskog fakulteta VMA položili su zakletvu danas u kasarni ,,Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu.

СИНОВИ И КЋЕРИ СРБИЈЕ: Војници генерације март 2022 положили заклетву

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je mladim vojnicima i slušaocima da nema većeg ponosa od date reči da će biti uz svoju zemlju i svoj narod, gde god i kad god to bude potrebno.  

- Ovde su vaši sjajni roditelji, vaše braća i sestre, supružnici, deca i prijatelji, kojima smo, zaista, neizmerno zahvalni zato što vam pružaju snažnu podršku da dođete ovde i budete deo vaše i naše vojske. Znam koliko su oni doprineli svojom podrškom vašoj odluci da danas budete u ovom stroju. Vi ste odlukom da služite vojni rok svojoj državi, postali jedan od ključnih delova, bedema odbrane naše zemlje. I to nikada nemojte da zaboravite. Danas, ovde u kasarni koja nosi ime čuvenog Živojina Mišića, svi zajedno, potvrđujući tradiciju naše slavne vojske, šaljemo jasnu poruku da su građani Srbije svesni značaja bezbednosti naše zemlje – rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da je današnjoj zakletvi prisustvovao i general-major Željko Petrović, komandant Komande za obuku, koji je pre toga bio i komandant naše Prve brigade, a koji je i 1999. godine u teškim trenucima za našu zemlju, bio komandant i naših graničara na severu naše zemlje.

- Sa nama su danas u ovom stroju vojnika i tri brata, Mikailo, Miodrag i Mladomir Vučićević, rođeni istoga dana 2003. godine, tri brata, trojke kako bi mi rekli u Srbiji, ponos naše zemlje. Ocenjeni su kao sjajni vojnici u dosadašnjem toku obuke. Svi vi, dragi vojnici i dragi slušaoci klase za rezervne oficire, doneli ste odluku da prođete obuke kako da čuvate svoju otadžbinu i svoje najmilije. Utoliko smo ponosniji na vas, jer ste doneli odluku da budete stub odbrane svoje zemlje, ne razmišljajući o sebi, već kako možete da pomognete Srbiji – rekao je ministar.

On je poručio da su oni, opredeljenjem da služe vojni rok, pokazali da su odvažni, hrabri, pravi sinovi i kćeri svoje Srbije.

- Sistem odbrane, čiji deo danas postajete, zaista je ponosan na svakog vojnika i slušaoca ove martovske generacije. Ponosni smo i na našu odluku da gradimo snažnu Vojsku Srbije koja će garantovati da će naš narod živeti u miru i da će naša zemlja biti stabilna i sigurna. Ta odluka pokazala se kao ispravna. Srbija je danas slobodna, nezavisna i samostalna zemlja, koja može da donosi odluke isključivo u interesu sopstvenog naroda. Mi smo vojno neutralna zemlja, koja ne želi i neće da vodi tuđe ratove, koja neće da žrtvuje svoju decu za bilo čiji interes, zemlja koja neće bilo kakve ratove, koja želi da gradi, ekonomski jača, razvija se i doprinosi stabilnosti celog našeg okruženja. I Srbija je danas takva zemlja da tu našu odluku poštuje čitav svet. Zato je bilo važno izgraditi snažnu Vojsku Srbije, koja je spremna da odbrani Srbiju od svakog izazova i pretnje i čiji vojnici su obučeni za najzahtevnije zadatke, vojsku koja čuva mir svojom snagom i odvraća svakoga ko bi makar mogao i da pomisli da može da ugrozi naš narod – rekao je Stefanović.

On je kazao da naša vojska danas raspolaže sa modernizovanim avionima Mig-29, borbenim helikopterima Mi-35, Mi-17, H145M, novim baterijama protivvazduhoplovnih sistema, malim „milošima“, „lazarima“, "norama", "pasarsima"...

- Opremamo koristeći domaću pamet i našu odbrambenu industriju, kao i naoružanjem koje kupujemo iz inostranstva, našu vojsku da bi bila najopremljenija i najspremnija da uvek bude tu da zaštiti svoju Srbiju. Naš vojnik je danas bolje plaćen, bolje obučen, ali pre svega poštovan i cenjen od svoje države. Vojska Srbije bila je i uvek će biti pouzdan oslonac našoj Srbiji i mi ćemo nastaviti da razvijamo operativne sposobnosti, obučavamo se i opremamo uvek sa iskrenom željom da nikad ne moramo da upotrebimo bilo šta od tih znanja, veština i naoružanja u bilo kakvoj situaciji, ali da uvek budemo spremni da zaštitimo svoju zemlju  – rekao je ministar.

Stefanović se u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane zahvalio roditeljima što su ove divne momke i devojke podigli, odgajili, vaspitali i pripremili da budu uz svoju Srbiju.

- Cela Srbija pored vas danas je ponosna na vašu decu, delimo vašu radost i ponos zbog odluke da ovi mladi ljudi budu i vojnici i oficiri svoje Vojske. Vojnici i slušaoci klase za rezervne oficire budite ponosni pripadnici Vojske Srbije, ponosni na danas izrečenu zakletvu i nemojte nikada da zaboravite da je Srbija naša jedina otadžbina. Čuvajte i branite nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Republike Srbije, budite ponos i dika svoje zemlje, osvetlajte joj obraz svuda gde kročite i uvek budite svesni ogromne odgovornosti i časti koju vaša uniforma, zastava i grb Srbije sa sobom nosi – rekao je Stefanović.

Ministar Stefanović prisustvovao je potpisivanju teksta svečane zakletve i razgovarao sa vojnicima na dobrovoljnom služenju i slušaocima Kursa za rezervne oficire koji su mu preneli utiske sa prvih dana provedenih u uniformi, ali i vizije za svoje buduće angažovanje u Vojsci Srbije.

Komandant svečanosti bio je pukovnik Saša Stojiljković, komandant 2. centra za obuku u Valjevu.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević, pomoćnik ministra za budžet i finansije Katarina Pavičić, sekretar Ministarstva odbrane Milica Ćatić, komandant Komande za obuku general-major Željko Petrović, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić, načelnik Kolubarskog upravnog okruga Goran Milivojević, predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Srpske pravoslavne crkve, SUBNOR-a, preduzeća namenske industrije i nekadašnji komandanti 2. centra za obuku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom