POMOZIMO FILIPU DA ŽIVI: Dečak iz Smedereva je jedino dete na svetu kojem su iz pluća uklonjene 44 metastaze. Svaki sekund, minut je bitan

Novosti online

09. 03. 2022. u 23:56

SA svega 10 godina, mali Filip Ivanović (12) iz Smedereva, kojem je dijagnostikovan Sinovijalni sarkom mekog tkiva, pokazao je koliki je heroj.

ПОМОЗИМО ФИЛИПУ ДА ЖИВИ: Дечак из Смедерева је једино дете на свету којем су из плућа уклоњене 44 метастазе. Сваки секунд, минут је битан

Privatna arhiva

Pre dve godine, jula 2020, pobedio je opaku bolest, dok se lečio u Nemačkoj, ali se ona, nažalost, posle nekoliko meseci, na jesen, ponovo vratila. Njen povratak bio je još veći udarac na već oslabljen Fićin organizam. Bolest se vratila u vidu metastaza na oba plućna krila.

Ponovo bolnički kreveti, infuzije, igle. Bolnički hodnici, hemioterapije, pregledi, intervencije. Odvajanje od voljenih drugara koji mu nedostaju do neba i nazad. I ponovo - borba. Ne samo za život, već i za prikupljanje materijalnih sredstava neophodnih za dalje lečenje u bolnici u Hjustonu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

U SAD je ovaj hrabri borac otputovao februara prošle godine, nakon što su lekari predložili roditeljima da pronađu bolnicu u državi koja radi takozvani tretman "car-t-cell" sa decom. Kako je majka objasnila za naš portal, to je neka vrsta imunoterapije koja se radi u Americi.

U Hjuston je mali borac otišao hrabro i sa osmehom.

Privatna arhiva

Tumor se proširio na kosti, žlezde...

Filip je, nažalost, od početka lečenja u Hjustonu loše reagovao na hemoterapije i NK ćelije, jer su metastaze nastavile sa rastom. Dečakova majka, Jelena Ivanović-Timić kaže za Telegraf.rs da njen sinčić nije dobro, ali da se trudi da nastavi tešku borbu.

- Filip je trenutno u možda do sada najtežem stanju, tumor se proširio na nadbubrežne žlezde, pluća, kosti... Primio je brojne hemioterapije, imao dve operacije na oba plućna krila gde su mu izvađene 44 metastaze, zračenje celih pluća. Zato sada ima problem sa upalom pluća i otežanim disanjem. Trenutno pije steroide što nam dodatno otežava dalji nastavak lečenja i klinička istraživanja - priča zabrinuta majka.

Zbog velikog broja hemioterapija, zračenja i steroida, rana na levoj strani nije uspela da zaraste ni posle 6 meseci, pa je prošle nedelje imao operaciju po treći put. Trenutno ima vakuum aparat na toj rani koji mu pomaže da zaraste.

- Tačnu cifru za nastavak daljeg lečenja još ne znamo, ali vođeni cenama terapija, snimanja... pretpostavljamo da će nam novac biti potreban za protonsko zračenje, klinička ispitivanja... Cifra će ići sigurno do 500.000 evra kao i prethodne godine - ističe Jelena.

Kako kaže, ukoliko na Filipovom računu ne bude bilo novca, biće vraćen iz bolnice i neće primiti terapiju, a dečak nema vremena za čekanje.

- Svaki sekund, minut, sat je bitan za njega... Jedino što nas drži i daje snagu da se borimo su on i njegova lavovska snaga, želja za životom i vera da se uskoro vraća u svoje Smederevo kod drugara i porodice - priča majka.

Privatna arhiva

"On nama daje nadu"

Filipov tata Ivan objavio je na svom Fejsbuk nalogu informaciju da je nedavno saznao da je on jedino dete na svetu kome su uklonili 44 metastaze iz pluća ikada.

- Put kojim idemo definitivno čini da shvatim koliko je teška njegova borba, ne ide uvek sve kako treba, ali toliko puta smo i doživeli čudo tokom ovog puta, tako da sa verom nastavljamo da se molimo da sve bude kako treba. I kad pomislim da je sve van kontrole, pogledam to moje divno dete i vidim tu njegovu energiju sa kojom nastavlja da ide dalje. On meni daje nadu, on me motiviše, da istrajemo u borbi do konačnog izlečenja. Beskrajno sam mu zahvalan na tome kao i vama, našoj rastućoj zajednici za stalne molitve, reči ohrabrenja i vašu ljubav i pomoć - poručio je Filipov otac.

Dečak će 16. marta proslaviti 12. rođendan. Ne očekuje poklone. Samo želi da živi svoje detinjstvo poput svakog zdravog deteta.

Pomozimo mu da bude korak bliže izlečenju.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 699 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human699 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-552142-22

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004245.8

IBAN: RS35160005400004245884
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

O ČEMU SU RAZGOVARALI PUTIN I SI? Ceo svet priča o ukrajinskom mirovnom planu, a sada se oglasio Kremlj