"DEDINJE" DOSTIGLO EVROPSKI REKORD: U Institutu za dan, TAVI procedurom, zamenjeni aortni zalisci kod 10 pacijenata

B. RADIVOJEVIĆ

08. 03. 2022. u 08:00

LAJPCIG zamalo nije pao! Samo spletom okolnosti, da jedan od 11 pacijenata, koji je u Institutu "Dedinje" tog dana bio na programu za tzv. TAVI protezu, kojom se bez otvaranja grudnog koša i opšte anestezije menja srčani zalistak, nije dobio temperaturu, lekari "Dedinja" uradili bi u jednom danu čak 11 ovih procedura i "potukli" evropski rekord u ovakvim intervencijama u jednom danu, koji drži centar u Lajpcigu.

ДЕДИЊЕ ДОСТИГЛО ЕВРОПСКИ РЕКОРД: У Институту за дан, ТАВИ процедуром, замењени аортни залисци код 10 пацијената

Foto Institut “Dedinje

Ovako, sa urađenih 10 intervencija za dan, "Dedinje" sa ustanovom u Lajpcigu deli prvo mesto, ali razrađuje sportsku taktiku sa ciljem - "Lajpcig mora pasti".

To je, naravno, samo takmičarski duh koji čitavu ekipu drži pod povećanim adrenalinom. Razlog je taj što su za kratko vreme uspešnim TAVI intervencijama uspeli da privole Republički fond za zdravstveno osiguranje da ovu proceduru uvrsti među one koje pokriva osiguranje. Inače, ona košta oko 30.000 evra.

- U petak smo upravo ugradili prvih 10 TAVI proteza o trošku osiguranja - kaže za "Novosti" profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta "Dedinje". - To je poseban uspeh, jer smo u program TAVI procedura ušli pre tri godine i organizovali ga tako da pacijenti iz Srbije više ne moraju da idu u inostranstvo. Kompanije su nam dopremale ugradni materijal, a naši hirurzi su pokazali izvanredan trening ruku i ideja i ugradili dosad 56 TAVI proteza. Brzo smo ovladali ovom metodom, odavno nam više nisu potrebni "instruktori". Najveći domet je ipak to što smo dalekovido uspostavili osnove da pacijenti više ne plaćaju ovu intervenciju. Iako smo je dosad radili samo pokrivajući osnovne troškove, 27.000 ili 28.000 evra, koliko je to koštalo, većina pacijenata ne može da izdvoji toliko.

Iako značajno komfornija od klasične zamene zaliska, TAVI procedura nije luksuz da bi se plaćala iz džepa pacijenata. To je zahvat kojem se podvrgavaju pacijenti za koje bi klasična operacija bila previše rizična.

- To su životno ugroženi pacijenti kod kojih aortni zalistak teško može da se zameni kardiohirurški, jer i ako prežive operaciju, postoperativni tok je vrlo težak - objašnjava profesor Bojić. - TAVI procedurom se smrtnost smanjuje za 50 odsto. U nedelju sam sa čitavom ekipom obišao svih 10 pacijenata koji su u petak bili na programu i svi su zahvalni državi što im je omogućila da se leče i izleče.

Doktor Darko Boljević, koordinator TAVI programa u "Dedinju", kaže da je svih 10 intervencija proteklo bez problema, i pacijente su juče spremali za otpust.

- Svi smo ponosni što smo stali rame uz rame sa centrom u Lajpcigu - priča dr Boljević. - Među desetoro pacijenata kojima smo za dan zalistak napravljen od srčane maramice svinje preko preponske arterije plasirali na mesto, najstariji ima 88 godina, a najmlađa je pacijentkinja od 65, koja je imala kontraindikaciju za klasičnu hirurgiju.

Direktor Milovan Bojić sa lekarskim timom / Foto Institut “Dedinje

TAVI metoda u svetu primenjuje se od 2002. godine, a u Institutu "Dedinje" od 2019, s tim što je do sada rađena komercijalno.

- Posle ovakve intervencije pacijenti idu kući za 48 do 72 sata - kaže dr Boljević. - RFZO je na tenderu kupio 150 proteza i mi sada u "Dedinju" nastavljamo ovaj program o trošku osiguranja. Naš institut je jedina sertifikovana ustanova za ove procedure, a uskoro bi trebalo da počnu da ih rade i u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije i u Institutu u Sremskoj Kamenici.

Svaki lekar mora biti sertifikovan za ovaj zahvat, koji traje oko sat vremena, a svaka proteza, koja se, inače, sastoji od metalnog dela i biološkog materijala svinje ili goveda, pravi se pojedinačno i prilagođava pacijentu.

USPEH VREDAN SVETSKE PAŽNjE

U LEKARSKOM timu, pored dr Darka Boljevića, bili su prof. Dragan Sagić, Mihailo Farkić i Saša Hinić. Čitavu ekipu je direktor Bojić, posle napornog dana, poveo na večeru i baš tada su i otkrili koliko visoko su se plasirali u Evropi.

- Kolege u Lajpcigu rekle su nam da je naš uspeh vredan svetske pažnje. Sreća je tog dana bila na njihovoj strani, ali siguran sam da ćemo ih brzo preteći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!