POČINJE PISA TESTIRANJE: Školarci pokazuju kako da primene stečeno znanje

B.B.

07. 03. 2022. u 16:40

U IZABRANIM osnovnim i srednjim školama u Srbiji, sutra počinje "PISA 2022" istraživanje i trajaće do 18. aprila.

ПОЧИЊЕ ПИСА ТЕСТИРАЊЕ: Школарци показују како да примене стечено знање

Foto M. Anđela

Na testu provesre znanja biće  oko 7.600 petnaestogodišnjih učenika iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih škola.  Škole su izabrane metodom slučajnog uzorka.

Đaci će na računarima raditi zadatke iz oblastičitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja. Rezultati ovog istraživanja biće dostupni javnosti nakon obrade, početkom decembra 2023. godine

Povodom početka testiranja, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović,  u sredu će posetiti Četvrtu beogradsku gimnaziju.

Naši đaci nisu pokazali sjajne rezultate do sada. Tako je na poslednjoj proveri znanja 2019. godine, čak 40 odsto petnaestogodišnjaka nije postiglo osnovni nivo pismenosti u školi Situacija je najgora u trogodišnjim, srednjim stručnim školama, gde 80 odsto učenika nije postiglo taj osnovni nivo.Rezultati učenika u gimnazijama su mnogo bolji i oni za oko 140 poena imaju bolje rezultate od vršnjaka.

PISA testiranje radi OECD-a od 1997. godine, a organizuje se svake tri godine. Osnovni cilj je da se omogući zemljama učesnicama da donose strateške odluke u obrazovanju na osnovu empirijskih podataka o postignućima učenika i uslovima u kojima se oni školuju. Testovima se procenjuju znanja koja su učenici stekli tokom školovanja.

Naglasak je na funkcionalnim znanjima, a svi zadaci koji se nalaze u testovima vezani su za realne situacije u kojima se učenici mogu naći. Za svaku zemlju koja učestvuje u ispitivanju saopštavaju se podaci o prosečnom postignuću (aritmetička sredina) učenika u svakoj od ispitivanih oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna