LONČAR NA SPECIJALNOM SASTANKU GENERALNE SKUPŠINE UN: Srbija apsolutno posvećena postizanju univerzalne zdravstvene zaštite

Novosti online

26. 02. 2022. u 11:47

NA poziv predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Nj.E. Abdula Šahida, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar se kasno sinoć, putem video-linka obratio prisutnima na Specijalnom sastanku GS OUN posvećenom postizanju univerzalnog obuhvata celokupne svetske populacije vakcinacijom protiv kovida.

ЛОНЧАР НА СПЕЦИЈАЛНОМ САСТАНКУ ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШИНЕ УН: Србија апсолутно посвећена постизању универзалне здравствене заштите

Foto: Novosti

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tom prilikom istakao je apsolutnu posvećenost Republike Srbije, na čelu sa Predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije, naporima Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije ka postizanju univerzalne zdravstvene zaštite.

- Put do postizanja navedenog cilja je promovisanje solidarnosti kroz proces povećanja dostupnosti zdravstvenih usluga svim građanima, bez obzira na to u kojoj državi žive, kakvog su socijalnog statusa, na kom socijalnom stepenu razvoja je njihovo društvo- rekao je ministar Lončar.

Ministar Lončar istakao je da se ta solidarnost danas, pre svega odnosi na izazove u procesu vakcinacije, proizvodnji, distribuciji, dostupnosti vakcina kao i optimizaciji kvaliteta istih.

Foto: Novosti

- Od prvog dana početka pandemije izazvane kovid 19 virusom, zdravstvena zaštita svih građana Srbije i podrška globalnim naporima za suzbijanje širenja infekcije, bili su naši glavni prioriteti. Predani cilju da se vakciniše što veći deo našeg stanovništva, brzo smo se uključili u procese nabavke, odobravanja i proizvodnje vakcina, sa veoma dobro organizovanim planom imunizacije.

Državni Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” počeo je u junu prošle godine sa proizvodnjom vakcina Sputnjik V a pored toga, imamo nameru da jačamo kapacitete i u smislu proizvodnje mRNK vakcina, koje bi se proizvodile u Republici Srbiji.

Agencija za lekove i medicinska sredstva, koja je zadužena za registraciju i odobravanje vakcina, kao i Institut za javno zdravlje , sa mrežom zavoda za javno zdravlje, uz jaku državnu podršku, kontinuirano jačaju administrativne kapacitete kako bi se suočili sa izazovima koje nam je svima donela pandemija- naglasio je ministar zdravlja.

U svom obraćanju, ministar Lončar naglasio je i to da je Vlada Republike Srbije uplatila više od 2 miliona evra za razvoj vakcina kao doprinos COVAX sistemu čiji smo članovi od septembra 2020. godine.

- Među prvima smo nabavili vakcine više svetskih proizvođača. Naši građani imaju mogućnost da biraju između 5 vakcina: sinofarm, sputnjik V, fajzer, moderna i astra zeneka. Srbija je donirala i određenu količinu vakcina nerazvijenim zemljama Azije i Afrike, a sve sa ciljem da se pomogne svuda gde je obuhvat vakcinacijom nizak. Naravno, nismo zaobišli ni region, pa smo susednim zemljama donirali vakcine ali i omogućili njihovim građanima da se vakcinišu u Srbiji- rekao je Lončar.

Na kraju svog obraćanja, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar iskazao je čvrsto uverenje da će posvećenost i delovanje države Srbije unaprediti proces univerzalne vakcinacije, kao i da će procesi proizvodnje, distribucije i sama dostupnost vakcina u svim delovima sveta osnažiti borbu protiv pandemije i stati na kraj ovom opakom virusu.

Sastanku je prisustvovalo preko 120 učesnika na najvišem nivou, iz celog sveta.

Predsednik GS OUN  Nj.E. Šahid, naglasio je kontinuiranu nejednakost u pristupu vakcinama u celom svetu, a posebno u najsiromašnijim, nerazvijenim državama. Apelovao je da se distribucija vakcina i neophodnih lekova vrši ravnomerno, zasnovano na principu solidarnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju