DA LI ĆEMO JAKNE NOSITI I U MAJU? Dugoročna vremenska prognoza za Balkan

Novosti onlajn

20. 02. 2022. u 18:22

ZIMA je pri kraju, pa je najpoznatiji svetski meteorološki servis "Aku veder" objavio dugoročnu prognozu za proleće za celu Evropu. I mada mnogi očekuju da će vrlo brzo skinuti zimske jakne, zimska odeća će ipak morati da se nosi još neko vreme, barem što se Balkana tiče.

ДА ЛИ ЋЕМО ЈАКНЕ НОСИТИ И У МАЈУ? Дугорочна временска прогноза за Балкан

Foto: Tanjug/S.A.

Meteorološko proleće, koje počinje u utorak, 1. marta, i astronomsko proleće u nedelju, 20. marta, možda neće napraviti bitnu razliku u vremenu širom Evrope u odnosu na zimske mesece, koje su karakterisale česte oluje širom severa i dugotrajne suše na zapadu i centralnim delovima kontinenta.

Severna Evropa

Padavine su bile aktivne tokom cele zime u severnoj Evropi, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i do proleća.

- Očekuje se da će visok pritisak nad zapadnom i centralnom Evropom odvratiti veliku većinu oluja sa južnog dela kontinenta i usmeriti ih dalje na sever - najavljuju meteorolozi.

Oblasti od Severne Irske do Škotske i baltičkih država suočiće se sa natprosečnim padavinama, što je dobra vest za neke, s obzirom da je, na primer, Ujedinjeno Kraljevstvo doživelo deveti najsušniji januar od 1862. godine.

Očekuje se da će oluje na severu Evrope doneti uglavnom kišu, a vetrovi neće naneti veću štetu, kažu prognostičari.

Zabrinutost zbog suše u Španiji i Portugalu

Od Pirinejskog poluostrva do delova Francuske, Italije i Balkana očekuje se dosta suvog vremena, sunca i vrućine.

Iako će vreme biti idealno za sve koji traže toplo proleće, meteorolozi "Aku veder" ističu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim oblastima.

Prognostičari su naveli Španiju, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija padavina ispod proseka i vrućine mogla izazvati veliku zabrinutost zbog suše.

U Španiji i Portugalu ovo je bila jedna od najsušnijih zima do sada, a ista situacija će se nastaviti i tokom proleća.

- Suša, posebno u južnim delovima Španije i Portugalije, mogla bi da izazove veliku devastaciju useva maslina - upozoravaju meteorolozi.

- Delove Španije i Portugalije mogli bismo da vidimo na 3 do 5 stepeni iznad normale, a jugozapadne Francuske ovog proleća 2 do 3 stepena iznad normale - ističu oni.

Prognostičari kažu da oblasti istočnije, uključujući Grčku i Italiju, ne bi trebalo da budu više zabrinute zbog suše.

Vremenska prognoza za Balkan - mraz i u maju

Centar kontinenta može očekivati prilično umereno proleće, kažu prognostičari, bez naročito dugih perioda vlažnog ili suvog vremena.

Očekuje se da će padavine u severnoj Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj i unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale. Na ovim prostorima očekuju nas olujni periodi koji će trajati možda pet dana, ali i duže sušne periode.

Balkan će biti još jedno područje koje bi u kasno proleće moglo da pogodi jaka grmljavina. U ovoj oblasti verovatno će postojati povećan rizik od nevremena u maju, jer se hladan vazduh iznad Ukrajine sudara sa blagim uslovima na zapadu, napominju prognostičari. Tada meteorolozi očekuju hladnije vreme koje bi moglo da dovede do mraza u delovima Balkana.

BONUS VIDEO:

ZIMA NIKAKO DA ODE: Sneg pada na ulazu u Beograd

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!