PRIVLAČE IH TAJNE ĐURĐEVOG GRADA: Tvrđava u Smederevu, uprkos pandemiji, poslednjih nekoliko godina mami sve veći broj turista

J. ILIĆ

11. 02. 2022. u 12:20

SMEDEREVSKA tvrđava sve je atraktivnija za turiste. Broj poseta prošle godine povećan je za četvrtinu, a tek od ovog proleća očekuje se da još veći broj gostiju zaviri u tajne srpske srednjovekovne prestonice.

ПРИВЛАЧЕ ИХ ТАЈНЕ ЂУРЂЕВОГ ГРАДА: Тврђава у Смедереву, упркос пандемији, последњих неколико година мами све већи број туриста

Smederevska tvrđava, Foto N. Živanović

U drevnu tvrđavu na obali Dunava prošle godine došlo je 31.899 turista. Iako je rekordan broj poseta zabeležen pre pet godina, kada je bilo 40.000 posetilaca, epidemija korone ostavila je posledice i na drevnu lepoticu.

Ipak, posle zahuktavanja u 2021, sva je prilika, da bi ova sezona mogla doneti nove rekorde, a ujedno i prihode od turizma.

Najbolja pozivnica gostima jeste činjenica da je Mali grad, dvor srednjovekovnog vladara Srbije despota Đurađa Brankovića, jedan je od malobrojnih sačuvanih srednjovekovnih dvorova. Privlači monumentalnošću i lepotom, zanimljivim, pa čak iako neverovatnim - ipak istinitim pričama.

Portreti Brankovića, ,Foto B. Subašić

Jedna od takvih je i ona da je Smederevo imalo dvorskog kompozitora 200 godina pre ostatka Evrope. To je bio kir Stefan Srbin koji je na prestonom dvoru u 15. veku komponovao dela kao liturgijski kompozitor, ali i muziku za potrebe dočeka gostiju dvora.

Turisti ovde imaju jedinstvenu priliku da zavire čak i u riznicu srpskog vladara. Srbija je u to vreme bila jedna od vodećih proizvođača srebra i zlata u Evropi, a jedna od kovnica i riznica novca, visoke čistote zlata, bila je baš u dvoru u Smederevu. Ostaci riznice mogu se i danas videti u podu dvorske palate.

Samo na dva mesta u srednjovekovnim građevinama Evrope mogu se videti ostaci toaleta!

To su dvorac Karla Četvrtog - Karlštajn kod Praga i dvorac Brankovića u Smederevu. Pri vrhu kamenih stepenica, na delu koji vodi iz pravca privatnih odaja Đurđa i Jerine, može se i danas videti niša, koja je zapravo bila toalet. Toaleti se, takođe vide u delu pridvorne palate i na drugom nivou drvenih stepeništa.

Foto B. Subašić

"PUTOVANjE" KROZ VREME

U SMEDEREVSKOJ tvrđavi, moguće je i "putovati" kroz vreme.Posetioci koji na leto budu došli, zakoračiće u budućnost, tačnije u 7530. godinu. Svedočanstvo tome može se pročitati na Krstastoj kuli dvora gde piše: "Hristu Bogu blagoverni despot Đurađ gospodar Srblja i Pomorja zetskog po volji njegovoj sagradi ovaj grad u leto 6938." Reč je o starom srpskom kalendaru, po mnogima najstarijem i najtačnijem poznatom istoriji. Razlika između tog i tadašnjeg kalendara je 5508. godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar