DRŽAVA OBNOVILA CEROVAČKU CRKVU: Dosad uloženo 17,5 miliona dinara (FOTO)

Jelena Ilić

26. 12. 2021. u 13:51

NA putu od Smederevske Palanke prema Topoli, u pitomom selu Cerovac, dva veka odoleva crkvica Svete Trojice i stara škola. Poslednje dve godine, od kada je postao spomenik kulture, u obnovu hrama država je uložila 17,5 miliona dinara kako bi ga spasla od potpunog propadanja.

ДРЖАВА ОБНОВИЛА ЦЕРОВАЧКУ ЦРКВУ: Досад уложено 17,5 милиона динара (ФОТО)

Foto: Darko Veselinović

Po predanju, cerovačka crkva brvnara, posvećena Silasku svetog duha, podignuta je 1822. godine na mestu gde se nalazio zbeg naroda u Prvom srpskom ustanku. Pored crkve, nalaze se stara škola i drvena zvonara koja je naknadno ozidana ciglom. Stara škola predstavlja adaptiranu crkvenu kuću sa sačuvanom starom odžaklijom, bogoslužbenim knjigama i predmetima. U naosu crkve je 1922. godine postavljena spomen-ploča sa imenima Cerovčana poginulih u ratovima 1912-1919. godine. Crkvicu su u više navrata obnavljali, popravljali i doziđivali, tako da se danas samo naslućuje izvorni izgled crkve brvnare pokrivene šindrom. Priložnički zapisi na zapadnim i severnim vratima svedoče o obnovi hrama 1860.

Iako su mnogi strahovali da će ovaj, pomalo zaboravljeni dragulj narodnog graditeljstva, skriven u šumi Lipovac, ubrzo nestati, ljudi koji brinu o očuvanju tradicije i srpske duhovnosti, nisu sedeli skrštenih ruku. Najpre su 2020. godine crkva i škola sa pokretnim stvarima koje su od posebnog kulturnog i istorijskog značaja, odlukom Vlade Srbije, utvrđene za spomenik kulture, a onda je 160 godina od prethodne obnove, država odlučila da rekonstruiše hram.

Foto: Darko Veselinović

- U susret obeležavanju dva veka cerovačkog hrama, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, obavio je kompletnu sanaciju i restauraciju crkve, škole i zvonika. Prva faza je obuhvatila sanaciju krova i zamenu krovnog pokrivača. Izrađena je nova krovna konstrukcija od hrastove građe, krov je pokriven biber crepom, postavljeni su novi oluci, obavljeni sanacija i zaštita postojećih krstova od kovanog gvožđa - nabraja obavljene poslove Dejan Radovanović, direktor Zavoda za spomenike kulture u Smederevu. Završeni su i slikarsko-konzervatorski i restauratorski radovi na ikonostasu crkve. Ikone na ikonostasu, inače, rad su Dimitrija Posnikovića iz šezdesetih godina 19. veka. 

GROBOVI STARI DVA VEKA 

STARA škola objekat je narodnog graditeljstva, podignut kao kuća sa tremom i odžaklijom. Korišćena je kao škola u periodu od 1840. do 1860. godine. U porti crkve nalazi se i veći broj grobova, među kojima su najstariji spomenici iz 1825. i 1826. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave