MITROPOLIT JOANIKIJE U POSETI DEČANIMA: "Strašno je kad naš narod počne da se greši o svetinje"

Novosti onlajn

07. 02. 2022. u 16:59

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije posetio je Kosovo i Metohiju, a jutros je služio liturgiju na spomen Grigorija Bogoslova i Grigorija Pećkog u manastiru Pećka patrijaršija.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ У ПОСЕТИ ДЕЧАНИМА:  Страшно је кад наш народ почне да се греши о светиње

foto: Mitropolija

Vladika je nakon liturgije sa svojom pratnjom posetio manastir Visoki Dečani. Dočekao ga je iguman manastira Sava Janjić sa bratijom ove svetinje.

foto: Mitropolija

Mitropolit je kazao da je Sveti Grigorije novi sveštenomučenik Pećki, koji je postradao krajem 17. i početkom 18. vijeka.

Na njegov grob, koji je bio u blizini Pećke patrijaršije, narod je dolazio, prvo pravoslavni, a poslije su dolazili i muslimani, nalazili iscjeljenje od raznih nemoći i bolesti.

foto: Mitropolija

Podsjetio je da su mnogi roditelji dobili potomstvo moleći se Svetome Grigoriju.

– Divni dokaz njegove svetosti jeste i to što je naš narod podigao jednu skromnu crkvicu iznad njegovoga groba, veoma skromnu. Ali nažalost u novije vrijeme, u 20. vijeku, i to ponajviše naši Srbi su se ogriješili o Svetoga Grigorija, naravno pojedini. Jer su prvo nekako njegov hram ponizili, stavili ga u zasjen nekiih zgrada pa mu se nije moglo ni prići kako valja. Kasnije su to popravljali, ali poslije rata su srušili tu crkvicu. Naravno to je slutilo na zlo koje nam se i dogodilo, nije za nas strašno ako našu vjeru progone ili ponižavaju oni koji su druge vjere ili okupatori, toga ima u takvim prilikama svuda, ali za nas je strašno kad naš narod otpane od vjere i kada počne da se griješi o svetinji i o svetitelje- zaključio je vladika.

BONUS VIDEO:

DAN NAKON VELIKOG POŽARA: Izgoreo konak manastira Svete Trojice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!