DOKTORKA JOVANOVIĆ: Deca se najčešće žale na bol u grlu i zapušenost nosa - Osim respiratornih, česte su i stomačne tegobe

Novosti online

02. 02. 2022. u 11:03

DOKTORKA Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula, kaže za RTS da sa dolaskom omikrona imaju veliki broj pregleda na teritoriji opštine koji se kreće do 400 na dnevnom nivou.

ДОКТОРКА ЈОВАНОВИЋ: Деца се најчешће жале на бол у грлу и запушеност носа - Осим респираторних, честе су и стомачне тегобе

Foto Shutterstock

- Imamo decu i predškolskog i školskog uzrasta kojih je najviše, oko 40 do 60 odsto. Sreća je da je klinička slika laka, da se radi o simptomoma prehlade. Deca se žale na bol, na grebanje u grlu, na zapušenost nosa, praćeno je temperaturom. Neka deca kašlju malo nadražajno, ali za tri do četiri dana deca budu dobro - navodi Jovanovićeva.

Ističe da je većina dece, oko 90 odsto, koja se testira pozitivna.

- Radi se o lakšoj kliničkoj slici, komplikacije su jako retke zasada. Ako roditelji primete da dete dobije temperaturu, bol u grlu, zapušenost nosa, da dete izoluju i testiraju ga. Terapija je simptomatska - da obaraju temperaturu, da daju paracetamol ili brufen, kapi za otpušavanje nosa, toaleta nosa i što više tečnosti - dodaje Jovanovićeva.

Napominje da se deca testiraju da bi znali da li bi trebalo da budu u izolaciji.

- Imamo i druge simptome, respiratorne i stomačne tegobe kod dece, s tim što se radi u većini slučajeva o omikronu. Imali smo ih par koja su negativna, a imaju simptome koji su slični gripu, ali ne radimo test za grip, pa ne možemo da ga detektujemo- ističe dr Jovanović.

Prema njenim rečima, vakcinacija je stala.

- Apelujem na roditelje da decu koja imaju oboljenja kao astma, dijabetes, hronična neurološka oboljenja da ih dovedu i vakcinišu, jer je vakcina bezbedna i štiti dete od daljih komplikacija- kaže Jovanovićeva.

Crvena zona dečje kovid ambulante DZ Palilula za decu radi od 7 ujutru do 20 časova uveče, a vikendom od 8 do 18 časova.

- Ako se komplikacije dese u noćnim satima, dežurna klinika koja je specijalizovana za kovid pozitivnu decu je KBC Dr Dragiša Mišović - zaključuje dr Jovanović.

BONUS VIDEO:

SVAKI DRUGI POZITIVAN: Kovid ambulanta u Loznici puna od jutra do mraka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024