SUZE PONOSA JAČE OD TUGE: U Trebinju obeleženo 29 godina od smrti Srđana Aleksića

D. C.

27. 01. 2022. u 18:30

NA Gradskom groblju u Trebinju obeleženo je 29 godina od smrti Srđana Aleksića, koji je sa nepunih 27 godina stradao u centru tog grada braneći svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića od četvorice rezervista Vojske Republike Srpske.

СУЗЕ ПОНОСА ЈАЧЕ ОД ТУГЕ: У Требињу обележено 29 година од смрти Срђана Алексића

Foto D. Curać

Srđan je 27. januara ratne 1993. godine položio život na ulici u Trebinju, ali je i položio temelje u jedno besmrtno delo. Njegov otac Rade je na umrlici svom sinu napisao: "Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost", a danas kaže da je njegov ponos na stradalog sina jači od tuge od koje se ne može pobeći.

- Kada vidite suzu u mom oku to je suza ponosa jer znam da Srđanovo delo probudi u mnogima osećaj čovečnosti i poštovanja. Svakodnevno mi stižu pisma podrške iz celog sveta, a to je nešto što me dodatno ispunjava jer znam da moj sin živi u srcima dobrih ljudi - rekao je Rade Aleksić, i dodao da bi voleo da dan kada mu je sin nastradao u Trebinju bude proglašen Danom čoveka.

Obeležavanju 29 godina od smrti mladog Trebinjca, osim njegovog oca prisustvovali su i predstavnici Grada Trebinja.

- Na današnji dan se sećamo velike žrtve Srđana Aleksića. Grad Trebinje ima obavezu da se ona dostojno obeležava, a inicijativa da gradski parlament donese odluku o proglašenju Dana čoveka može da se razmotri - rekao je Đorđe Miljanović, potpredsednik Skupštine Grada Trebinja.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj. Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca. Po Srđanu Aleksiću nazvane su brojne ulice i trgovi u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a snimljen je i film.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!