DA SE STARE SORTE VRATE I NA TRPEZE: Projekat u Paštriću kod Mionice o osnivanju lokalnih banaka semena

Branko Puzović

23. 01. 2022. u 11:00

EKOLOŠKI pokret "Okvir života" sa sedištem u Paštriću kod Mionice, raspisao je konkurs za osnivanje lokalnih banaka semena u Srbiji, kako bi se očuvale stare sorte voća, povrća i žitarica.

ДА СЕ СТАРЕ СОРТЕ ВРАТЕ И НА ТРПЕЗЕ: Пројекат у Паштрићу код Мионице о оснивању локалних банака семена

Ivana Petrović, koordinator oba projekta, Foto A. Stefanović

U toku godine biće organizovana obuka 12 koordinatora banaka semena, s ciljem da se svima koji žele da gaje i čuvaju stare sorte pruže proverene informacije i saveti, po najvišim standardima struke.

U ovom mioničkom selu, prva u Srbiji i na Balkanu, svojevremeno je osnovana lokalna banka gena i semena starih sorti "Zrno", među kojima su i čuvene jabuke kolačarke, budimke, kožuarke, krstovače, crne streknje, lepocvetke, šumatovke, zelenike, bedrice ili petrovače, te kruške karamanke, lubeničarke i kaluđerke, dunje jeličke, leskovačke i vranjske, šljive ranke, graha poljaka, kukuruza osmaka, bosančića i moravca, pšenice garulje, rumske crvenke, šišulje, ili novosadske crvenke, krompira mesečara... U pitanju su sorte koje su potisnute novim, hibridnim, koje daju više prinosa, pa im je zbog toga pretilo da nestanu sa ovih prostora.

- Širom Srbije postoje ljudi koji žele da gaje i čuvaju stare sorte, pa je potrebno da se udružimo i na toj misiji zajedno radimo - kaže biolog Ivana Petrović, koordinator banke semena.

- Već dugo se bavimo očuvanjem starih sorti i želimo svoje znanje da podelimo. Budući koordinatori banaka semena radiće voloterski, bez novčane naknade, a njihovu obuku podržali su USAID, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i ORCA, kao deo projekta "Tvoje mesto u Srbiji". Naša misija je vraćanje starih, autohtonih sorti na naše pijace, trpeze i u tanjire.

Foto I. Petrović

Uz očuvanje autohtonih sorti voća, povrća i žitarica, ciljevi banke semena su razvoj poljoprivrede i bezbednost hrane. Uz sakupljanje i skladištenje semena i baze podataka, zadatak je i razmena biljnog materijala, identifikacija i stručna karakterizacija sorti, obuka kako da se gaje i budu sačuvane.

- Poželjno je da kandidati za buduće koordinatore banaka semena imaju obrazovanje iz oblasti poljoprivrednih nauka - kaže Ivana.

- Posebno ohrabrujemo srednje poljoprivredne škole i stručne službe, da se prijave na naš konkurs. Nakon pregleda prijava, biće organizovano mesec dana onlajn obuke za koordinatore lokalnih banaka semena.

OTPORNE NA SUŠU

- SAMO u prošlom veku u svetu je nestalo čak 75 odsto starih sorti biljaka - kaže Ivana.

- U Srbiji ne postoje podaci koje smo sve sorte voća, povrća i žitarica nepovratno izgubili. Te sorte su veoma značajne, jer su otporne na sušu, ekstremne uslove. Srećom, u Srbiji, ipak, svako domaćinstvo ima u dvorištu barem jedno stablo stare voćke. Jedna od najperspektivnijih starih sorti je jabuka lepocvetka, koja uspeva od zapadne Srbije do Stare planine. Ima specifičnu aromu, u kojoj ima tragova mirisa dunje, prelepu žutu koru, grane koje se formiraju nadole. Odlično se čuva, ima predivan ukus i ružičast, nežan cvet, po čemu je i nazvana. Interesantna je i kruška kaluđerka, ili vodenjaka, koja je veoma sočna i otporna, obilno rađa.

Foto Privatna arhiva

ZASADI U BAŠTAMA

- Ključno je da stare sorte žive, da budu gajene u baštama, kako bi ostvarile svoj pun potencijal i kvalitet - kaže Ivana.

- Naša banka danas čuva semena više od 150 starih sorti povrća i žitarica, te 170 sorti voća. Nema područja u Srbiji gde nismo delili semena, organizovali smo sadnje voćnjaka u više regiona. Sada predstoji da ceo sistem banaka semena i njihove razmene dignemo na viši nivo, kako bi lokalne zajednice još bolje čuvale stare sorte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)