NE MOGU, NASTAVNIČE, BAKA MI IMA KORONU: Đaci u Srbiji masovno koriste virus da pobegnu sa časova

Novosti onlajn

17. 01. 2022. u 16:55

NISU samo odrasli ti koji koriste situaciju sa koronom da ponekad izostanu s posla ili rade od kuće. Ovog "trika" dosetili su se i đaci, pa su uz gore pomenute i slične izgovore, masovno izostajali sa časova kad bi im "zatrebalo".

НЕ МОГУ, НАСТАВНИЧЕ, БАКА МИ ИМА КОРОНУ: Ђаци у Србији масовно користе вирус да побегну са часова

Foto N. Karlić

- Razredni, ove nedelje neću moći da dođem jer mi baka ima koronu, a bio sam u kontaktu sa njom.

- Nastavnice, odjednom osećam neku slabost, sve me boli. Plašim se da je korona, bolje da idem kući.

- Curi mi nos i kijam. Šta ako je korona? Bolje da me vratite kući da vas ne zarazim.

Zar nisu jedva čekali te kratke periode kad se ukidala onlajn nastava da konačno mogu da se vide sa drugarima iz odeljenja, pitali smo prosvetare.

- Ne. Naprotiv. Izostajanje i "bežanje" sa časova nikad nije bilo češće nego upravo sada, tokom korone. Samo što to više nije klasično bežanje. Đaci koriste koronu kao opravdan razlog da izostanu. Neki se smire dok ne izređaju sve članove uže i šire familije. Bilo je đaka koji su izostajali i zbog zaraženih roditelja, pa onda baka i deka, pa čak i tetki s kojima su navodno bili u kontaktu - priča Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Drugi su, kaže, navodili da su oni loše, a pošto se danas odmah sumnja na koronu, sve je prolazilo kao izgovor - od obične slabosti do navodnih bolova u stomaku ili temperature oko 37.

- Dovoljno je da učenik kaže da se ne oseća dobro, da je slab i da ga grebucka grlo. Svako mora odmah da ga pusti kući, čim izrazi sumnju da je zaražen koronom - priča Antić.

I u Forumu beogradskih gimnazija imaju slična iskustva. Kako kaže predsednik ovog Sindikata Aleksandar Markov, koronu su kao izgovor koristili čak i odlični đaci.

- Oni koji su sad, na kraju prvog polugodišta, hteli da zadrže već dobre ocene, sklanjali su se sa časova uz korona izgovore. Ipak, ove godine je to nešto blaže nego prethodne, jer je ove godine Ministarstvo ukinulo pravilo da je dovoljno opravdanje roditelja ako dete ima temperaturu. Sada se traži i opravdanje lekara, ali bez obzira ne to, deca koja izraze sumnju da su zaražena, ne dolaze u školu dok ne dobiju negativan test - objašnjava Markov.

Ono što je ipak najstrašnije je što mnogi roditelji podržavaju decu da ne idu u školu kada to ne žele ili kada iz nekog razloga žele da izbegnu.

- Kada obavestimo roditelja o izostajanju, najčešće naiđemo na njegovu podršku detetu, uz poruku da "će sigurno redovnije dolaziti u narednom periodu" i da će "učiti više". Kada dete mnogo izostaje, koren problema tada treba tražiti u roditeljima - zaključuje Antić.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

TAKO TO IDE: Dan posle Slovenije starteri Srbije nisu izašli na teren, a Luka Jović - jeste! (VIDEO)