PRINOVAMA PO 100.000 DINARA: Nove mere za novorođenu decu i rešavanje stambenog pitanja

J. Ž. S.

31. 12. 2021. u 08:00

PAROVI koji se odluče da u 2022. godini postanu roditelji mogu da računaju na veću pomoć države. Primera radi, dvoje mladih koji imaju manje od 30 godina, dobiju prvu bebu, a pritom i podnesu zahtev za kupovinu stana, iz državne kase moći će da dobiju i do 25.000 evra! Sa tim novcem imaće priliku da reše neke od najvećih problema koji su ih dosad mučili u odluci da zasnuju porodicu.

ПРИНОВАМА ПО 100.000 ДИНАРА: Нове мере за новорођену децу и решавање стамбеног питања

Foto M. Labudović

Već početkom februara na račun će im leći po 100 evra na ime podrške mladima, odmah po dolasku prinove u kuću stići će 300.000 dinara jednokratne pomoći, a dok dete ne proslavi prvi rođendan moći će da podnesu i zahtev za učešće ili kupovinu stana. Za rešavanje stambenog pitanja planirano je da dobiju polovinu novca koji će iskoristiti kao učešće za kredit ili kupovinu krova nad glavom.

Državna podrška za stan zavisiće najviše od grada u kome parovi žive i cena nekretnina u tom mestu. To znači da će komisija, čije je osnivanje predviđeno izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, odlučivati o konkretnom iznosu.

- Deca su naša budućnost i to je nešto oko čega nema rasprave - kaže ministar finanasija Siniša Mali. - Značajno smo povećali izdvajanja za prvo dete, na čak 300.000 dinara. Odlučeno je da će roditelji za drugo i treće dobijati jednokratno po 100.000, uz već postojećih 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine za drugu bebu, odnosno 12.000 mesečno za treće dete u trajanju od 10 godina.

Ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović je naveo da su izmene zakona i finansijska stimulacija za rađanje korak dalje.

- Novac apsolutno nije presudan u demografiji, ali je važan, jer je to vrlo složen i težak problem - istakao je Dmitrović. - Demografski problemi u Srbiji prisutni su više decenija, oni su posledica društvenih problema, pre svega ekonomskih, političkih i pravnih.

Još jedna od značajnih mera koja će važiti od Nove godine je i da će majka koja rodi dvojke dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 400.000, odnosno za trojke 500.000 dinara.

Udruženje "Mame su zakon" podržalo je izmene propisa, koje, kako navode, idu u pravcu jačanja finansijskih kapaciteta porodice.

- Pronatalitetne politike su od najvišeg nacionalnog interesa danas, a tako će biti i u budućnosti - rekla je Tatjana Macura, predsednica udruženja.

ZA PODRŠKU 8,7 MILIJARDI EVRA

NOVA pomoć namenjena mladima pokazatelj je stabilnosti javnih finansija, podseća ministar Mali.

- Uz pomoć mladima, kojih ima nešto više od milion, i sa ranije najavljenom pomoći penzionerima od po 20.000 dinara, dolazimo do toga da su sva tri paketa podrške privredi i građanima vredna ukupno oko 8,7 milijardi evra, odnosno oko 18 odsto BDP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024