RASTE BROJ ZARAŽENIH OMIKRONOM U SRBIJI: Najviše ih je došlo iz dve evropske zemlje

Novosti online

28. 12. 2021. u 12:38

NOVI soj korona virusa - omikron, koji je pre pet dana dijagnostikovan u našoj zemlji, do sada je potvrđen kod desetak osoba u Srbiji, rekla je prof. dr Tanja Jovanović sa Instituta za mikrobiologiju i imonologiju Medicinskog fakulteta.

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ОМИКРОНОМ У СРБИЈИ: Највише их је дошло из две европске земље

Foto: S. B.

Prvi put omikron je u Srbiji dijagnostikovan u četvrtak, 23. decembra, kod četvoročlane porodice. Sekvenciranjem uzoraka putnika koji su doputovali iz rizičnih zemalja, "ulovio" ga je, upravo, ovaj tim stručnjaka.

Nadalje je, kako je profesorka Jovanović rekla, ovaj soj otkrivan kod pojedinačnih slučajeva.

- Svi su došli iz inostranstva, a najviše iz Velike Britanije i iz Francuske. Nema ih toliko mnogo, ali ih ima negde oko desetak - kazala je prof. dr Jovanović.

Prema njenim rečima, pacijenti uglavnom imaju blagu kliničku sliku.

- Ne mora da bude ali, na sreću, pacijenti uglavnom imaju blagu kliničku sliku - rekla je prof. dr Jovanović.

Omikron soj je prošle nedelje, da podsetimo, prvo potvrđen kod četvoročlane porodice koja je došla iz Bocvane. Porodica je turistički boravila u Africi.

Foto: P. Milošević

Simptomi posle nekoliko dana

Kako je tada objasnila prof. dr Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, zaraženi pacijenti su na ulazu u našu zemlju bili negativni i odmah stavljeni pod nadzor, odnosno u izolaciju, s obzirom na to da su došli iz rizične zemlje.

- Posle nekoliko dana došlo je do pojave simptoma. Oni su testirani i dijagnostičkim testovima je potvrđena infekcija korona virusom, a posle toga su uzorci stigli na naš Institut radi utvrđivanja varijante koje su prisutne kod njih - naglasila je Kneževićeva.

Simptome je najpre dobila žena, koja je smeštena u Infektivnu kliniku, i njeno stanje je stabilno.

Stručnjaci kažu da se omikron širi pet puta brže nego delta, zbog čega i zabrinjava medicinare.

Za danas je zakazana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, prva otkako je u našoj zemlji dijagnostikovan novi soj.

Medicinski deo je za to da kovid propusnice važe 24 sata, a Ministarstvo se zalaže da one 24 sata važe do kraja januara. Ujedno, isti deo štaba je i skeptičan da će doći do bilo kakvih novih mera, ili ti pooštravanja starih.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: Tamara Bakić: Manekenka koja je obeležila jednu eru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere