U SRBIJU JE STIGAO NOVI LEK PROTIV KORONE: Doktorka Ivana Milošević objašnjava kome je namenjen "molnupiravir"

B. RADIVOJEVIĆ

15. 12. 2021. u 21:05

U SRBIJU je stigla prva isporuka sa 11.500 kutija "molnupiravira", novog leka protiv kovida, američke kompanije MSD sa kojom je ugovoreno 50.000 pakovanja.

У СРБИЈУ ЈЕ СТИГАО НОВИ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНЕ: Докторка Ивана Милошевић објашњава коме је намењен молнупиравир

Foto Tanjug

Agencija za lekove i medicinska sredstva, kako je juče u ovoj instituciji potvrđeno "Novostima", po hitnom postupku proveriće dokumentaciju. Ako sve bude u redu, ovaj antivirusni lek, u tabletama, za nekoliko dana biće dostupan obolelima sa blagom do umerenom slikom kovida, pod uslovom da su stariji od 18 godina, i da imaju prateće bolesti koje povećavaju rizik od komplikacija kovida 19.

Prvo pakovanje "molnupiravira" na instagram-nalogu "Budućnostsrbije" juče je pokazao predsednik Aleksandar Vučić.

- Ovo što držim u ruci je novi lek. To su tablete, a jedna kutija dovoljna je za pacijenta. Imamo za 11.500 ljudi, a biće za 50.000 - rekao je Vučić. - Lek spasava živote, sprečava smrtnost u ogromnom procentu. U prvom kvartalu sledeće godine očekujemo lek američkog "Fajzera". Ovo pokazuje našu brigu za ljude.

Novi lek kupljen je u SAD, a u Evropi su ga nabavile još samo tri zemlje - Danska, Litvanija i Slovenija.

"Molnupiravir" je u obliku kapsula jačine 200 mg. Uzima se na 12 sati tokom pet dana, ukupno po četiri kapsule, tj. 800 mg dnevno.

- Radi se o antivirusnom leku nove generacije koji inhibira replikaciju (razmnožavanje) određenih RNK virusa, uključujući i SARS-CoV-2, koji izaziva kovid - kaže za "Novosti" prof. dr Ivana Milošević, zamenik direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS.

- "Molnupiravir" je predviđen za lečenje bolesnika u ranoj fazi bolesti, koji ne zahtevaju primenu kiseonične terapije, a imaju rizik od razvoja teške forme kovida: stariji su od 60 godina, gojazni ili imaju dijabetes, hroničnu bolest bubrega, ozbiljne bolesti srca, hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili aktivnu malignu bolest.

Kao i kod drugih antivirusnih lekova, kako kaže prof. Milošević, efekat je najbolji ukoliko se terapija primeni što ranije, konkretno u prvih pet dana bolesti.

- Shodno tome, lek će se primenjivati u svim ustanovama gde se bolesnici javljaju u ranoj fazi bolesti, pri prvom kontaktu sa lekarom - pojašnjava prof. Milošević.

- Dosadašnja istraživanja su pokazala da blagovremena primena leka kod adekvatno selektovanih bolesnika smanjuje potrebu za bolničkim lečenjem i rizik od smrti.

BONUS VIDEO - NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri