NOVA FARMA OD 700.000 EVRA! Velika investicija u Malom Stalaću

S. B.

12. 12. 2021. u 12:00

KADA je davne 1995. godine počeo sa proizvodnjom inkubatorske živine, Zoran Spasić iz Kruševca nije mogao da pretpostavi da će gotovo 30 godina kasnije biti među vodećim proizvođačima u ovoj poljoprivrednoj oblasti na Balkanu.

НОВА ФАРМА ОД 700.000 ЕВРА! Велика инвестиција у Малом Сталаћу

Foto: FB

Ipak, sve je to postigao vrednim radom, neprestanim ulaganjima u modernizaciju eksploatacije živine na farmi nedaleko od Ćićevca, gde je svaki pogon danas potpuno automatizovan.

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima, u mali Stalać stigla je velika investicija, a "Spasić farm", čiji su pogoni na teritoriji ćićevačke opštine, dobio je i podršku države. Putem IPARD programa, ulaže se čak 700.000 evra u novu farmu.

- To je farma za matično jato koje treba da da priplodna jaja za 2,5 miliona pilića za tov - napominje Zoran Spasić.

- Nova investicija urađena je po svim evropskim standardima i savremenoj tehnologiji. Trenutno imamo proizvodnju za konzumne nosilje, a u toku je izgradnja nove farme.

Spasićev uspeh nije ostao neprimećen. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je na poziv predsednice Opštine Ćićevac Mirjane Krkić posetio moderne pogone u Stalaću. Napominje da je povrat za ovu investiciju oko 50 procenata i da nema dileme da će na tom mestu biti reprocentar za priplodna jaja na teritoriji čitave Srbije.

Zoran Spasić, Foto Arhiva Novosti

Tokom devedesetih godina, nedaleko od Mojsinjske Svete Gore počelo je da radi poljoprivredno gazdinstvo koje se vremenom orijentisalo na ekskluzivnu proizvodnju jednodnevnih pilića tzv. lake linije, za konzumna jaja "loman braun", i "teške linije" takozvane ros 307, za tov. Godišnje proizvedu i do dva miliona pilića lake i milion pilića teške linije. Pogoni farme smešteni su u više objekata veličine od 1.000 do 1.300 kvadrata, dok je inkubatorska stanice po kapacitetu među prvih pet u Srbiji. Svake godine, beleži se uspeh.

Jaja iz Stalaća završavaju na trpezama u BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, a verovatno da će se naći i na tržištu EU, kada se bude otvorilo tokom ovog meseca, što je i ranije najavljeno iz ministarstva. Za evropsko tržište ova farma odavno je spremna: ima zaokružen proces proizvodnje, sakupljanje jaja na senzornoj liniji koja se prati na monitorima, automatsko prikupljanje jaja belih koka, serviranje hrane, rad ventilatora, regulaciju svetla i temperature.

SARADNJA SA "TORLAKOM"

STALAĆKA farma sarađuju, i sa Institutom "Torlak".

- Godišnje smo isporučili oko milion embriona za proizvodnju vakcine protiv gripa, koje specijalistički institut za virusologiju koristi za proizvodnju svoje vakcine - navodi Zoran Spasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SCENA KOJA SE PREPRIČAVA: Mališan odgovorio TAČNO na Putinovo pitanje, a on ga je ISPRAVIO - nema granica! (VIDEO)