NOVE MERE ZA PODSTICAJ RAĐANJA: Direktorka RFZO objasnila, prva se odnosi na muški sterilitet

Novosti online

03. 12. 2021. u 10:00

PAROVI u kojima muški partner zbog nekog oboljenja nema spermatozoide, a prethodno ima zamrznut materijal, sada će imati pravo da o trošku države idu na vantelesnu oplodnju, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

НОВЕ МЕРЕ ЗА ПОДСТИЦАЈ РАЂАЊА: Директорка РФЗО објаснила, прва се односи на мушки стерилитет

Ilustracija / Foto Depositphotos

Ona je to rekla gostujući na televiziji Tanjug, gde je govorila o novim merama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio kao podsticaj rađanju, a koje se odnose na vantelesnu oplodnju.

Muški sterilitet

Kako je pojasnila, prva mera je za parove gde muški partner ima azospermiju, odnosno nema spermatozoide jer ima neko oboljenje, na primer neki tumor, a prethodno ima zamrznut materijal.

- Sada će i oni imati pravo da o trošku države idu na vantelesnu oplodnju. Do sada to pravo nije postojalo. Ovo je jako značajno i možda podsticaj mladima da počnu da razmišljaju da koliko god su mladi i zdravi nikada se ne zna šta može da se desi i da razmišljaju o mogućnosti zamrzavanja svog materijala - rekla je Škodrić.

Sekundarni sterilitet

Drugo pravo, navela je, odnosi se na parove koji su prirodnim putem dobili dete, a iz nekog razloga ne mogu da dobiju drugo dete što se, podsetila je, zove sekundarni sterilitet.

- Oni do sada o trošku države nisu imali pravo, a sada se planira da se i njima omogući besplatna vantelesna oplodnja, kada je u pitanju drugo dete. Na primer, imamo slučajeve gde jedan partner ima dete sa prethodnim partnerom, a sa sadašnjim partnerom ne može da ima dete i u tim slučajevima se to vodi kao drugo dete, do sada nisu imali pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju, a sada će imati - rekla je Škodrić.

Neograničen broj vantelesnih za prvo dete

Kako je dodala, treće pravo odnosi se na neograničen broj vantelesnih i zamrznutih embriona za prvo dete.

- Do sada ste za prvo dete mogli da imate o trošku države tri pokušaja iz zamrznutih embriona - podsetila je Škodrić.

Navela je da je 2006. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje prvi put uveo o trošku države vantelesnu oplodnju i to ženama do 38. godine, jedan pokušaj, a da su do 2018. godine ta prava postepeno proširivana.

Kako je dodala, od 38 proširena su na 42 godine, a broj pokušaja je sa jednog o trošku države proširen na tri.

- Značajna prava su doneta 2018. i 2019. godine u smislu proširenja. Tada je omogućeno da se broj pokušaja proširi na još tri i prvi put je uvedeno besplatno zamrzavanje embriona. Takođe, prvi put je 2018. godine uvedeno da oni koji su dobili prvo dete iz vantelesne oplodnje mogu da apliciraju državi i za drugo dete - rekla je Škodrić.

Kako je dodala, trenutna situacije je takva da žena može da aplicira sa navršene 43 godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BRIGA ZA BUDUĆNOST DECE NA KOSOVU I METOHIJI: Vredna donacija Fondacije Gnezdo školama u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću