OTVOREN LEGAT IVANKE LUKATELI: Izložba sa fotografijama i ličnim stvarima primabalerine u Adligatu

V.C.S.

26. 11. 2021. u 13:51

LEGAT primabalerine i baronese Ivanke Lukateli (1948.) otvoren je danas u Svečanoj sali Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Otvaranju je prisustvovao reditelj Ljubiša Ristić, kao i baletska trupa KPGT-a, koju već godinama obučava Lukateli, a koja je ovom prilikom izvela prigodan program.

ОТВОРЕН ЛЕГАТ ИВАНКЕ ЛУКАТЕЛИ: Изложба са фотографијама и личним стварима примабалерине у Адлигату

Foto: Adligat

U legatu, koji prati prigodna izložba, između ostalog, nalazi se kompletna arhiva i foto-arhiva koju je Lukateli sakupljala o svojim nastupima. Prikazane su i nagrade, lični predmeti, pesma koju je čuvenoj primabalerini napisao pesnik Miroslav Antić, a koju su "Novosti" nedavno premijerno objavile, kao i slika koju je za nju naslikao. Tu su i stotine pisama i čestitki kolega i prijatelja. Izložba će biti otvorena u Adligatu do 15. decembra, a zatim će biti poslata u druge gradove širom Srbije.

Na izložbi su prikazane i slike Ivankinog oca, poznatog crnogorskog slikara i jednog od osnivača crnogorske kinematografije, Antona Lukatelija.
- Najveće iznenađenje bilo je otvaranje legata na dan mog rođenja i kad sam videla izložbu koju su pripremili dobri i pametni ljudi, tek tada sam shvatila šta sam sve u životu napravila. Kako kaže potpredsednica Adligata, moja prijateljica Gorica Lazić, sad sam na nultoj godini, krećem ispočetka - rekla je Ivanka Lukateli.
Lukateli je jedna od najznačajnijih srpskih balerina, primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog bavarskog pozorišta u Minhenu. Na sceni se pojavila više od pet hiljada puta, od čega čak tri stotine puta igrajući u "Labudovom jezeru". Ujedno, ona je jedna od najznačajnijih srpskih baletskih pedagoškinja, koja je tokom radnog veka održala 27.000 časova na nekoliko kontinenata. Kao direktorka baleta radila je u Srpskom narodnom pozorištu, u Novom Sadu, i Narodnom pozorištu, u Beogradu. Završila je Srednju baletsku školu "Lujo Davičo", a specijalizaciju na Moskovskoj državnoj baletskoj školi. Kao vrhunska balerina gostovala je u skoro svim državama sveta, a naročito je bio zapažen njen uspeh na Međunarodnom konkursu mladih baletskih umetnika u Moskvi, u finalu takmičenja baletskih parova u Japanu i solistički angažman u minhenskoj Operi.
Jedna je od najnagrađivanijih srpskih baletskih umetnika. Između ostalog, dobila je pet pozorišnih nagrada za najbolja godišnja ostvarenja (Narodno pozorište), nagrade Ljubljanskog Bijenala za najbolje ostvarenje, nagrade za najbolje umetničko ostvarenje grada Minhena, Oktobarsku nagradu grada Beograda, Nagrade za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije, priznanje nacionalnog umetnika od Ministarstva kulture Srbije.
- U Beogradu sam se rodila, godinu dana sam živela u Moskvi, nešto manje u Japanu, dve godine sam igrala u Minhenskom baletu, radila sam i u Istanbulu, Panami, na Siciliji... Preko umetnosti, a umetnost igre svi razumeju, moj život je vezan za ceo svet - kaže Ivanka Lukateli.
Zanimnjljivo je da Ivanka Lukateli nosi titulu baronese i potiče iz znamenite italijanske porodice čiji su članovi, između ostalog, i jedan papa, zatim poznati kompozitor i violinista iz 18. veka Pietro Antonio Lokateli, i jedan poznati fudbaler.
Legat je formiran na inicijativu članice osnivača Udruženja Adligat Stevanke Češljarov.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije