OGLASIO SE DOKTOR KON PRED SEDNICU: "I dalje sam za 24-časovnu upotrebu kovid propusnica"

Novosti online

23. 11. 2021. u 08:40

NA sednici Kriznog štaba na stolu će biti nekoliko važnih tema, od raspusta, do proslave Nove godine.

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР КОН ПРЕД СЕДНИЦУ: И даље сам за 24-часовну употребу ковид пропусница

Foto: Printscreen/Pink TV

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da će datum nove sednice biti preciziran ove nedelje, a na stolu će biti nekoliko važnih tema, od raspusta do proslave Nove godine.

- Razgovaraćemo o svemu što nas brine, kao i o situaciji, odnosno padu korona brojki, i tome da li je smirivanje privremeno i kao rezultat kovid propusnica i produženja raspusta. Sve ove teme su važne, posebno jer odluke moraju da se saopšte ranije, kako za raspust, tako i za proslavu Nove godine i skupove uopšte – kaže Kon.

Ističe da je produženje raspusta dalo rezultate, pa je broj obolelih u osnovnim školama smanjen pet puta, a čak deset u srednjim.

- Već prve nedelje povratka u školu usledio je porast broja obolelih, a već u toku ove ili naredne nedelje ćemo da se vratimo na onaj nivo koji je bio pre raspusta, pa ćemo da pratimo kako će se virus dalje prenositi – kaže epidemiolog.

Dodaje da brojke ne rastu previše u školama, ali da će problem predstavljati grip koji se pojavljuje u drugoj polovini decembra. Na pitanje kada će početi zimski raspust, dr Kon kaže:

- Dr Tiodorović pominjao je 15. decembar, a mi smo svakako mislili da bude u drugoj polovini decembra. Sveti Nikola pada u nedelju 19. decembra, pa bi i o tome trebalo razmišljati, u dogovoru sa Ministarstvom prosvete, naravno.

Kaže da su odlasci na zimovanja i skijališta nešto o čemu mora da se razmišlja, i sa čime smo prošle godine imali loše iskustvo.

- Svi su govorili da se tamo poštuju mere, a vraćali su se zaraženi – kaže dr Kon.

Kada je reč o najavama da ski-pas neće moći da dobiju nevakcinisani, dr Kon kaže da se o tome nije raspravljalo, ali da mu je drago da skijališta razmišljaju o tome.

- To je i potrebno, i korisno – kaže dr Kon.

Ističe da je medicinski deo Kriznog štaba i dalje za 24-časovnu upotrebu kovid propusnica, dok njihovo uvođenje od 18 sati ne bi dalo neke posebne rezultate.

- Sat, dva dole ne pravi neku razliku. Davana su objašnjenja, a sad je već postalo jasno, da je glavno objašnjenje bilo da se kovid propusnice uvode postepeno kako bi se lakše kontrolisale. Mi smatramo da treba da važe 24 sata, ali je dobro što su i propusnice u ovom intervalu dale rezultat. Moramo da shvatimo da medicinski deo nije jedini u kriznom štabu i odluke koje donosimo su kompleksne – kaže dr Kon.

BONUS VIDEO: NIKADA NIJE BILO TEŽE - Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije