DNEVNO PEŠAČI OKO 40 KILOMETARA: Englez u misiji humanosti - krenuo na put do Iraka zbog dece ugrožene ratovima

Novosti online

17. 11. 2021. u 21:07

ENGLEZ Mičel DŽouns je 27-godišnjak iz Portsmuta koji je 1. septembra krenuo na put dug 5.000 kilometara, peške.

ДНЕВНО ПЕШАЧИ ОКО 40 КИЛОМЕТАРА: Енглез у мисији хуманости - кренуо на пут до Ирака због деце угрожене ратовима

Foto: Printskrin Instagram

Rešio je da ispita granice svojih mogućnosti, i još važnije, pomogne deci u područjima zahvaćenim ratom. Na putu od Francuske do Iraka, prolazi i kroz Srbiju. dnevno prepešači oko 40 kilometara, a da je o našoj zemlji i ljudima znao samo ono što je video kod Branislava Ivanovića i Nemanje Matića - iskrenost, predanost i prijateljsku naklonost. Od Lila do Beograda trebalo mu je 70 dana, 1.807 prepešačenih kilometara, 2.626.000 koraka i, između ostalog, 109 kafa.

Vremena za gubljenje nema, posebno kad se svakodnevno hoda od 30 do 50 kilometara, i najčešće spava u šatoru. Treba organizovati ručak, odmor, pogledati mape. U Srbiji do sada nikada nije bio, i o njoj je znao samo ono što je video kod naših fudbalera koji su igrali u Engleskoj. Podseća da je za klub iz Portsmuta, čiji grb nosi na duksu tokom putovanja, pre 18 godina igrao miljenik navijača, Dejan Stefanović. Putovanje počinje u Lilu, odakle je iz Britanije stigao vozom.

- Ovo zapravo nije moje prvo dobrotvorno putovanje. Moj poslednji veliki dobrotvorni izazov bio je da biciklom pređem 3.500 kilometara od Portsmuta do Volgograda. Ovo radim iz dva razloga. Prvi je da ispitam granice svojih mogućnosti. Prošao sam Evropu na biciklu i sada želim da vidim da li mogu da je prepešačim. Drugi motiv, što je još važnije, je da prikupim što više novca za dobrotvornu organizaciju War Child, koja pomaže deci u zemljama pogođenim ratom. Želeo sam to da uradim već neko vreme, ali morao sam da budem strpljiv zbog kovida - kaže Mičel.

Kurdistan je odabrao kao krajnju destinaciju jer je smatrao da ako može da prepešači Evropu, zašto onda ne bih otišao još malo dalje i istražio Bliski istok. Takođe, nije tako teško dobiti vizu za Kurdistan, pa zato Irak.

- Konačni cilj je prikupiti 10.000 funti za organizaciju War Child. Nadam se da ću to postići hodajući svaki dan između 30 i 40 kilometara dok ne stignem u Irak. Za sada sam na dobrom putu - ponosan je Mičel.

Srbija je jedina zemlja na njegovom putovanju koju nije ranije posetio i nije imao pojma šta da očekuje.

- O Srbiji pre dolaska ovde jedino sam znao za srpske fudbalere koji su igrali u Premijeršipu, poput Branislava Ivanovića i Nemanje Matića. Zadovoljstvo je videti da je 99 odsto ljudi koje sam upoznao u Srbiji opravdalo očekivanja da će biti kao i fudbaleri koje znam. Gde god sam do sada bio u Srbiji, dočekan sam sa ljubaznošću. Bio sam iznenađen koliko su vozači bili ljubazni prema meni. Automobili i kamioni se pomeraju i daju mi dosta prostora. Takođe, bio sam iznenađen koliko ljudi, čak i u malim selima, dobro govori engleski. Tako da je bilo prilično lako komunicirati sa ljudima u prodavnicama i pekarama. Osim ljudi, ono što sam najviše zavoleo u Srbiji je hrana. Svaki dan posećujem pekare.

Kaže da hoda 99 odsto vremena. Jedino ne hoda ako neko stane da ga poveze. I to se do sada dešavalo samo u Srbiji.

- Neću stopirati, ali ako neko želi da me povede niz put onda ću to sa zadovoljstvom prihvatiti. Uglavnom spavam u šatoru. Ipak, ako pada kiša, potražiću jeftin hostel. Sve rute pronalazim samo pomoću Gugl mapa. Posle Srbije ću putovati kroz Bugarsku, Tursku i nadam se da ću u februaru stići u Irak.

Mičel će ipak definitivno iz Iraka za Britaniju da se vrati avionom.

- Bilo je nekoliko teških perioda. U Austriji su noćne temperature pale na -4 stepena Celzijusa, tako da je spavanje u šatoru bilo veoma neprijatno. Na severu Srbije, kada sam ušao u zemlju, padala je kiša bez prestanka nedelju dana, zbog čega je hodanje bilo veoma otežano i uz puno blata.

BONUS VIDEO _ KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ILIĆ IZNENADIO: Ženi sam zapalio odeću! Sve zbog alkohola - pevač priznao zašto je prestao da pije