NIJE MOGLA U ŠKOLU SA DEČACIMA, IZBORILA: DIPLOMU: Paulina Maširević, prva žena maturantkinja Karlovačke gimnazije 1918.

Ljiljana Preradović

07. 11. 2021. u 14:00

U BOGATOJ i nadasve zanimljivoj istoriji čuvene Karlovačke gimnazije ime Pauline Maširević (1896-1972) ostaće zauvek upisano. Ova odlučna žena prva je dama koja je stekla matursku diplomu čuvene Gimnazije, a ispit zrelosti, i to sa odlikom, položila školske 1917/18. godine. Prema tadašnjem običaju, kao i ostali maturanti, Paulina je nedelju dana nosila posebno nabavljen štap, kao odraz zrelosti.

НИЈЕ МОГЛА У ШКОЛУ СА ДЕЧАЦИМА, ИЗБОРИЛА: ДИПЛОМУ: Паулина Маширевић, прва жена матуранткиња Карловачке гимназије 1918.

Paulina (prva zdesna) sa braćom i sestrama / Privatna arhiva

Taj štap, kao i crna torbica i bele damske rukavice, u porodici Maširević, poznatoj i cenjenoj u Sremskim Karlovcima, i danas se, posle 103 godine, brižljivo čuvaju kao relikvije i uspomena na Paulinu i njen devojački podvig.

Kao najstarija od šestoro dece Ivana Maširevića, katihete koji je i sam bio karlovački đak i u školi predavao od 1895. do smrti, i majke Darinke, odrastajući okružena knjigama, u kući kojoj se velika važnost pridavala obrazovanju, Paulina je rešila da pohađa školu u rodnim Sremskim Karlovcima. Njenoj majci, koja je posle prerane suprugove smrti u njegovoj 42. godini ostala da sama brine o tri kćeri i isto toliko sinova, nije preostalo ništa drugo već da napiše molbu tadašnjem direktoru Radivoju Vrhovcu da joj dozvoli da "uči škole".

Prepričavajući nam kako je proticalo školovanje Pauline, njena bratanica Jasna Maširević, ćerka mlađeg brata Lazara, dok sedimo u Zavičajnoj zbirci u Sremskim Karlovcima, gde je nedavno otvorena izložba povodom 230 godina od osnivanja Karlovačke gimnazije, kazuje nam da njena tetka, po ondašnjim pravilima, nije mogla da odlazi na časove među drugove, već je kod kuće učila gradivo i kasnije polagala ispite. I kao prva devojka stigla je do - mature!

- Takva su vremena bila, ali je ona uspela u svom naumu, a kasnije su Gimnaziju pohađale njene mlađe sestre Anđelija i Milana, koja je maturirala u Osijeku, i braća Lazar, Mihajlo i Đorđe - prepričava za "Novosti" Jasna Maširević, takođe nekadašnji đak čuvene gimnazije. - Njihova majka, a moja baka Darinka, iako sama, bez supruga, bila je odlučna da joj se deca školuju.

Kao maturantkinja, Paulina je bila u vezi sa Dušanom Jovičićem, takođe karlovačkim đakom, sa kojim je zajedno otišla u Beč na studije medicine. Želja da postane lekar nije joj se ispunila, jer je posle prve završene godine rodila ćerku Ivanku Jovičić, koja je ponela ime po Paulininom ocu.

- Kasnije su dobili još jednu ćerku, Mariju, i sina Slobodana, te se tetka potpuno posvetila porodici. Kada je njen suprug stekao lekarsku diplomu sele se u Sombor, gde je u kući otvorio privatnu praksu - pripoveda nam Jasna, setno se prisećajući svog detinjstva i odlazaka kod tetke. - Pedantno je vodila domaćinstvo, ali i suprugu pomagala u ordinaciji.

Paulina za klavirom / Privatna arhiva

Još pamti naša sagovornica kako je tetkina lepo opremljena kuća u Somboru uvek bila puna ljudi, a među njima su bili i mnogi čuveni i poznati žitelji tog grada, poput slikara Milana Konjovića.

- Nije bila samo stub svoje porodice, već i čitave familije - veli nam Jasna, dodajući da iako je bila stroga, svi su je voleli i poštovali. - Svi imamo poneku fotografiju iz Sombora, jer nas je kad bismo dolazili kod nje na raspust obavezno vodila kod fotografa. I svi mi rođaci prvi kaput smo dobijali od nje na poklon, i to je bila neka vrsta porodične tradicije. O Vaskrsu i Božiću okupljala nas je u svom domu.

Prva maturantkinja Karlovačke gimnazije svoje najmilije i rodbinu nije zaboravljala ni u kriznom i ratnom vremenu. Snabdevala ih je hranom, štofovima i ostalim potrepštinama. Znali su da uvek mogu da se na nju oslone.

Njeni Sremski Karlovci su joj uvek bili u srcu i mislima, pa ne čudi što su se po Dušanovom penzionisanju vratili u njeno rodno mesto. Živeli su u kući u Ulici Svetozara Markovića, a dr Jovičić je radio kao lekar u karlovačkoj Bogosloviji. Prva karlovačka maturantkinja se upokojila 1972. godine i počiva na karlovačkom groblju.

Paulina kao maturant sa drugovima iz škole / Privatna arhiva

IGRALA TENIS

PRVA karlovačka maturantkinja je volela putovanja, da posećuje pozorište, a bavila se i sportom. Pred Drugi svetski rat u Somboru se učlanila u tamošnje Udruženje sportista i igrala je tenis.

- Odlazila je i u Beograd da gleda predstave, a nas je obavezno vodila sa sobom u somborsko pozorište - naviru sećanja našoj sagovornici.

LEPO PEVALA I SVIRALA KLAVIR

PAULINA je lepo pevala i bila je član crkvenog hora u Sremskim Karlovcima, o čemu svedoči fotografija iz 1915. godine na kojoj je napisana posveta: "Gospođi Paulini Maširević, vrednom altu u mom horu u znak zahvalnosti za trud i ljubav prema crkvenom pojanju".

- Svirala je i klavir, koji je i dan-danas sačuvan - kazuje Jasna Maširević.

KĆERKE I SIN BEZ PORODICA

PAULINA i Dušan su izrodili troje dece, kćerke Ivanku, Mariju i sina Slobodana, i niko od njih nije stvorio porodicu. Najstarija kćer je najpre radila u Biblioteci Matice srpske, a zatim u Beogradu u Biblioteci SANU. Mlađa, Marija, pošla je očevim stopama i postala lekar i kao mikrobiolog radila u beogradskom Institutu "Dr Milan Jovanović Batut". Slobodan je završio arhitekturu u Zagrebu, gde je i živeo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)