ISTAKAO SE U DOBA KORONE: Imunolog iz Srbije proglašen istraživačem godine u Arizoni

Novosti onlajn

04. 11. 2021. u 08:48

DR JANKO Nikolić Žugić, međunarodno priznati imunolog i gerontolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Arizoni i član BIO5 instituta, proglašen je istraživačem godine u oblasti bioloških nauka u Arizoni za rad o starenju, imunologiji i testiranju i prevenciji kovida 19, navedeno je na sajtu Medicinskog fakulteta tog univerziteta.

ИСТАКАО СЕ У ДОБА КОРОНЕ: Имунолог из Србије проглашен истраживачем године у Аризони

Foto: Printskrin/Naučna Brainz TV

U obrazloženju odluke se navodi da je dr Janko Nikolić Žugić dao najznačajniji doprinos unapređenju znanja i razumevanju bioloških procesa, mereno publikacijama ili profesionalnim priznanjem u akademskim ili komercijalnim okruženjima, prenosi Blic.

- Kroz dugogodišnja istraživačka dostignuća i sposobnost da sarađuje sa drugim istraživačima i kliničarima u različitim disciplinama, dr Nikolić je napravio naučni napredak koji za rezultat ima veliki uticaj na zdravlje i dobrobit stanovnika Arizone. Ono što su on i njegove kolege postigli kao odgovor na pandemiju kovida 19 je izuzetno, i iz ovog i mnogih drugih razloga, dr Nikolić je veoma zaslužan za ovu prestižnu nagradu - rekao je Majkl M. I. Abekasis, dekan Medicinskog koledža Univerziteta u Arizoni.

Pandemija kovida 19 predstavljala je jedinstven izazov za istraživače, a dr Nikolić Žugić je prošle godine iskoristio svoju stručnost u imunologiji da stvori veoma precizan test antitela na kovid 19 koji je brzo našao primenu širom Arizone.

Test, koji je razvio dr Nikolić Žugić u saradnji sa kolegama, pomaže službenicima iz oblasti javnog zdravlja da bolje razumeju širenje virusa, kao i da odgovare na važna pitanja o dugovečnosti imuniteta koji obezbeđuju antitela.

Kako se navodi na sajtu Medicinskog fakulteta u Arizoni, iskoristio je stručnost u gerontologiji i imunologiji da identifikuje biološke mehanizme koji starije odrasle osobe čine ranjivijim na virus SARS-KoV-2. Njegovo istraživanje, kako se navodi, može proizvesti vredne uvide koji bi mogli da pomognu u razvoju vakcina ili drugih sredstava za zaštitu starijih i druge ugrožene populacije od kovida 19. O tome koliko je imunologe iznenadio novi korona virus, kako se protiv njega bore u SAD, ali i o tome može li medicina da uspori starenje profesor Janko Nikolić Žugić govorio je početkom septembra za emisiju Oko RTS-a.

- Ključno je razumeti da li je odgovor na SARS-KoV-2 kod starijih osoba iste snage, širine (obuhvat varijanti virusa), osetljivosti i izdržljivosti kao u opštoj, mlađoj populaciji, a ako nije, utvrditi šta možemo da uradimo da to poboljšamo - rekao je dr Nikolić Žugić.

Dr Nikolić Žugić se pridružio Medicinskom koledžu u Tusonu 2008. godine kao predsedavajući Odeljenja za imunobiologiju koledža i kodirektor Centra za starenje Univerziteta u Arizoni. Objavio je više od 180 radova u recenziranim časopisima i dobio je više od 73 miliona dolara grantova od Nacionalnog instituta za zdravlje.

Dr Nikolić Žugić je diplomirao i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu.

- Veoma sam počastvovan ovom nagradom, koja ne pripada samo meni, već i mojim kolegama i saradnicima koji su neumorno radili na rešavanju pandemije kovida 19 i starenju imuniteta - rekao je dr Nikolić Žugić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima