OBELEŽENA 80. GODIŠNJICA ZLOČINA U ŠUMARICAMA: Vučić – Tu decu Srbije i Šumadije nikada nećemo zaboraviti (FOTO)

G. Ć.

21. 10. 2021. u 12:52

U PRISUSTVU predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednice Bundestaga Klaudije Rot, predstavnika Vlade Srbije, ministara, ambasadora i predstavnika ambasada SAD, Rusije, Nemačke, Belorusije, Velike Britanije, Poljske i drugih stranih država, delegacija iz zemlje i inostranstva, predstavnika lokalne samouprave, brojnih institucija i udruženja, na stratištu u Šumaricama kod Kragujevca u četvrtak je na prigodan način obeležena 80. godišnjica jezivog nacističkog zločina, jednog od najkrvavijih u Drugom svetskom ratu.

ОБЕЛЕЖЕНА 80. ГОДИШЊИЦА ЗЛОЧИНА У ШУМАРИЦАМА: Вучић – Ту децу Србије и Шумадије никада нећемо заборавити (ФОТО)

Foto G. Šljivić

Za samo tri dana oktobra 1941. godine vojnici nemačkog Vermahta su, podsećamo, streljali oko 3.000 nevinih građana Kragujevca i okoline, a među njima i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije, koji su na svirepu, krvavu egzekuciju, bukvalno izvedeni iz đačkih klupa, kao i još 15 siromašnih dečaka, uličnih čistača obuće.

Kraj spomenika „V3” streljanim đacima, profesorima i građanima u Šumaricama i ove godine održan je tradicionalni antiratni, scenski program „Veliki školski čas“, uz prethodni moleban koji je predvodio vladika šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenika Eparhije šumadijske, kao i liturgije u obližnjem Hramu Svetih novomučenika kragujevačkih.

Odajući poštu nevinim civilnim žrtvama, vence na spomenik streljanim đacima, po tradiciji, prvi su položili učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije. Potom je venac položio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić, ministarka Darija Kisić Tepavčević, delegacije Narodne skupštine, čelnici kragujevačke lokalne samouprave predvođeni gradonačelnikom Nikolom Dašićem, predstavnici ovdašnjeg Univerziteta, stranih ambasada, pobratimskih gradova, državnih i lokalnih institucija i ustanova…

- Osamdeset godina nezaborava. Ubijali su nedužne ljude, ubijali su nam decu. Čitava odeljenja naše dece vođena su na streljanje, kao da ih vode na školsku priredbu. Tu decu, decu Šumadije i Srbije nikada nećemo zaboraviti – objavio je predsednik Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu. - Neka je večna slava svim ubijenim junacima i neka večno žive Kragujevac i Srbija!

Na Velikom školskom času, tradicionalnoj manifestaciji oktobarskih komemorativnih svečanosti, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, ovom prilikom izvedena je poema „Crni dan” Duška Radovića, koja je na ovom mestu prvi put predstavljena pre pola veka, 1971. godine. Ovogodišnje izvođenje režirao je Dragan Jakovljević, a organizator je ovdašnji Spomen-muzej „21. oktobar”,

SVIREPA ODMAZDA

NEMAČKI OKUPATORI streljali su nedužne civile jer su pretrpeli velike gubitke u borbama koje su se vodile početkom oktobra 1941. kod puta Kragujevac-Gornji Milanovac kada je ubijeno 10, a ranjeno 26 nemačkih vojnikika. Na taj način doslovno je sprovedena monstruozna naredba generala Franca Bema - streljanje 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 za ranjenog.

Ovaj svirepi zločin upamćen je i po rečima profesora koji je sa svojim razredom izašao na streljanje rekavši “Pucajte, ja i dalje držim čas“.

PRAZNIK

ODLUKOM Narodne skupštine Republike Srbije, kragujevački 21. oktobar se od 2012. obeležava kao državni, radni praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas