LUKIĆU BRANE ODLAZAK NA KOSMET: Policijski general pušten na slobodu, ali mu je sud u Hagu postavio dvadesetak uslova

S. J. M.

12. 10. 2021. u 09:00

POLICIJSKI general Sreten Lukić pušten je iz zatvora kući u Beograd na uslovnu slobodu, ali mora da se do 7. januara 2026. godine, kada mu ističe puna kazna od 20 godina robije, pridržava dvadesetak uslova haškog suda.

ЛУКИЋУ БРАНЕ ОДЛАЗАК НА КОСМЕТ: Полицијски генерал пуштен на слободу, али му је суд у Хагу поставио двадесетак услова

Foto AP

Da bi mu predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus potpisao prevremeno puštanje na slobodu nakon više od dve trećine izdržane kazne, Lukić je morao da se saglasi da će poštovati sva navedena ograničenja. Svaki propust značio bi da Ađijus može poništiti uslovni otpust i vratiti ga u zatvor.

Pošto je Lukić osuđen za zločine na KiM, zabranjeno mu je da pod bilo kojim uslovima putuje u južnu srpsku pokrajinu. On, takođe, ne sme da daje izjave kojima se negiraju zločini nad kojima je sud u Hagu imao nadležnost, a koji su počinjeni tokom sukoba u Jugoslaviji. Striktno mu je zabranjeno da javno izrazi slaganje sa veličanjem osoba koje je osudio Haški tribunal ili Mehanizam.

O svom predmetu i suđenju u Hagu, uključujući bilo koji aspekt događaja u Jugoslaviji koji su bili predmet njegovog procesa, ne sme da razgovara putem društvenih mreža, s medijima, niti s bilo kim izuzev s advokatom. Lukić se obavezao da neće stupati ni u kakav kontakt sa žrtvama ili svedocima koji su svedočili u njegovom predmetu ili u drugim predmetima pred sudom u Hagu, ni sa članovima njihovih porodica, niti će direktno ili indirektno pokušati da ih povredi, zastraši ili na drugi način uznemirava. Potpisao je i da neće prekršiti nijedan nalog suda i ni na koji način neću otkriti identitet svedoka ili potencijalnih svedoka.

Ukoliko bude želeo da putuje van Srbije, recimo na more, mora o tome da obavesti predsednika Mehanizma, koji može da odobri ili ne. Ako bez odobrenja krene u inostranstvo, Srbija mora da ga uhapsi. Lukić se obavezao i da neće učestvovati u bilo kakvim političkim aktivnostima, sem glasanja. Ukoliko ima vatreno i drugo oružje za koje je potrebna dozvola mora da ga preda nadležnima.

Sporazumom o puštanju Lukića vlasti u Srbiji su se obavezale da će odrediti poverenika koji će nadzirati da li se Lukić pridržava svih uslova.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)