ZAGRLILA SAM MOG SRETENA POSLE ČAK 16 GODINA: Posle puštanja generala Lukića iz haškog zatvora, supruga Gordana presrećna

S. J. M.

11. 10. 2021. u 08:00

PRESREĆNI smo. Sreten je dobro. Puna nam je kuća prijatelja. Razgovaramo o svemu, ushićeni smo i euforija nam je zavladala u kući. On se polako privikava. Mnogo vremena ga nije bilo. Hvala Bogu, sada je na slobodi, zagrlila sam ga posle 16 haških godina!

ЗАГРЛИЛА САМ МОГ СРЕТЕНА ПОСЛЕ ЧАК 16 ГОДИНА: После пуштања генерала Лукића из хашког затвора, супруга Гордана пресрећна

Haški tribunal / Foto Tanjug

Ovo za "Novosti", kaže Gordana Lukić, supruga policijskog generala Sretena Lukića, koji je u subotu pušten iz haškog zatvora u Sheveningenu na uslovnu slobodu posle više od dve trećine izdržane kazne. On je stigao kući u Beograd u noći između subote i nedelje. Kako nam kaže Gordana, nije još spreman da priča u javnosti dok ne prođe bar nekoliko dana.

Generala Lukića je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora za ratne zločine koji su počinjeni na Kosovu i Metohiji tokom rata 1999. On je u pritvoru u holandskom Sheveningenu bio od 2005. godine, da bi 2015. posle pravosnažnosti presude bio prebačen na izdržavanje kazne u Poljsku.

Međutim, poslednjih pet godina poljske vlasti su obaveštavale Mehanizam da, prema njihovim zakonima, Lukić treba da se pusti na slobodu, jer je ispunio sve uslove. Prošle zime vratili su ga u Sheveningen, jer nisu hteli više da ga protivzakonito drže iza rešetaka, pošto predsednik Mehanizma Karmel Ađijus nije hteo da potpiše odluku o puštanju na slobodu. On je inače sve to vreme Lukićev zahtev za puštanje držao u fioci.

Generalov branilac Branko Lukić kaže nam da je Sreten u zatvoru proveo dve i po godine više nego što je trebalo:

- On je morao da izađe u maju 2019. godine. On je čovek koji je imao operaciju na otvorenom srcu i kod Ađijusa je u njegovom slučaju vladala ne samo nezainteresovanost za slobodu, već i za ljudski život. To je bila jedna Ađijusova samovolja. Zloupotrebljava svoju funkciju u sudu i sve vreme od srpskih osuđenika traži da priznaju krivicu, iako on nema prava da odlučuje o njihovoj rehabilitaciji, već mora da sprovede mišljenja i stavove nadležnih iz država u kojima oni izdržavaju kazne.

Menjajući sudsku praksu, po kojoj se osuđenici puštaju nakon dve trećine izdržane kazne i koja je važila više od 20 godina, od osnivanja suda pa do izbora Ađijusa za njegovog predsednika, on je, kako nam kaže Lukić, samo doprineo daljem urušavanju ionako propalog kredibiliteta Tribunala.

PRAKTIČNO IZDRŽAVAJU TEŽE KAZNE

ADVOKAT Branko Lukić nam kaže da je sud u Hagu prilikom izricanja pravosnažnih presuda osuđenicima imao u vidu praksu da će oni biti pušteni posle dve trećine i zato im je svima davao koju godinu više zatvora nego da te prakse nije bilo. Sada, kad je predsednik Mehanizma Ađijus to počeo da ignoriše, oni praktično izdržavaju teže kazne. U proteklom periodu uslovno puštanje na slobodu odbio je Radivoju Miletiću, Radoslavu Brđaninu, Vlastimiru Đorđeviću, Slobodanu Kunarcu, a ove godine je to pravo stekao i Radislav Krstić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024