UZ DIPLOMU I LICENCA: Prva klasa na visokoj školi Vazduhoplovne akademije

B. Borisavljević

03. 10. 2021. u 11:15

PRVI put, u okviru formalnog sistema obrazovanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, školovaće se piloti, kontrolori leta i inženjeri održavanja.

УЗ ДИПЛОМУ И ЛИЦЕНЦА: Прва класа на високој школи Ваздухопловне академије

Foto M. Anđela

Vlada Srbije je u maju donela odluku da se "SMATSA Pilotska akademija" u Vršcu pripoji Vazduhoplovnoj akademiji i osnuje Visoka škola strukovnih studija vazduhoplovne akademije u Beogradu. Školska godina za prvu klasu brucoša, koja broji 72 studenta, počinje sutra. Plan je da u naredne tri godine bude upisano ukupno 216 akademaca na osnovnim i 144 na master studijama.

U razgovoru za "Novosti" dr Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije, kaže da su na smeru upisana po 24 kandidata, koji su završili neku od srednjih škola.

- Svi programi su usklađeni sa EASA regulativom, pa će naši studenti pored diploma strukovnih inženjera, sticati i ATP dozvolu pilota, B dozvolu za održavanje vazduhoplova i ovlašćenje aerodromske kontrole letenja - objašnjava Cvijović.

- U toku trogodišnjeg školovanja, piloti će imati 185 sati letenja što je uslov za dozvolu, dok je programom predviđeno da inženjeri imaju oko 450 sati godišnje praktične nastave. Po završetku studija,"SMATSA" zapošljava sve svoje kandidate, MTU će uzeti kvotu svojih studenata, a "Er Srbija" broj pilota koji joj treba.

Cvijović navodi da će to biti nacionalna škola civilnog vazduhoplovstva, u kojoj će na jednom mestu biti objedinjena sva zanimanja u sektoru vazdušnog saobraćaja. On ističe da je veoma važno da će školovanje biti pod licencama Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja. U Vršcu se nastavljaju programi školovanja pilota za one kandidate koji žele da steknu svoje pilotske dozvole, ali se ne školuju na Visokoj školi strukovnih studija.

Školarina za pilote 18.000 evra

Na smeru vazdušni saobraćaj (piloti) upisana su četiri budžetska studenta i 20 samofinansirajućih, a školarina je 18.000 evra. Kontrola leta upisuje dva akademca o trošku države i 22 koji sami plaćaju studije, a godina košta 14.000 evra.

Za vazduhoplovno mašinstvo cena studija je 2.000 evra. Iz budžeta se finansira 14 brucoša, a njih 10 je na samofinansirajućim studijama.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...