STRATIŠTE "DEKOR" ČAK I ZA SPOTOVE: Bahato ponašanje posetilaca spomen-parka u Jajincima nije od juče

A. Z. KLISURIĆ

11. 09. 2021. u 07:40

IAKO neprimereno ponašanje posetilaca Spomen-parka u Jajincima traje godinama, od šetanja kučića preko roštiljanja do obesne vožnje kvadova, tek besprizorna fotografija devojke koja se sunča pored Centralnog spomenika ovog stratišta izazvala je burnu reakciju javnosti.

СТРАТИШТЕ ДЕКОР ЧАК И ЗА СПОТОВЕ: Бахато понашање посетилаца спомен-парка у Јајинцима није од јуче

Neodgovorno sunčanje i tragovi turiranja kod spomenika u Jajincima, Foto: D. Milovanović

Na taj nedoličan postupak na stratištu, gde je umoreno više od 80.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista, reagovao je Muzej žrtava genocida i od nadležnih zatražio da reaguju.

Radnici JKP "Zelenilo Beograd," koji se staraju o ovom memorijalnom prostoru i sa kojima smo juče razgovarali u Jajincima, rekli su nam da je bahato ponašanje na ovom mestu stradanja sve učestalija i da su neki otišli toliko daleko da na humkama desetina hiljada nevinih žrtava snimaju čak i muzičke spotove. U Spomen-parku Jajinci, "Novosti" su se uverile i da ima mnogo građana koji tu izvode ljubimce, ali i videle majke čija se deca igraju na stratištu.

- Tokom večeri ovde se okupljaju i mladi koji puštaju muziku, druže se ili turiraju na platou ispred Centralnog spomenika žrtvama fašizma, a dokaz su crni tragovi guma - rekao nam je jedan posetilac.

FOTO: Fejsbuk

Naši reporteri nisu zapazili tablu sa uputstvimaa o ponašanju na stratištu, ali natpis na ulazu u kompleks na kojem piše: "Na ovom mestu je za vreme Drugog svetskog rata (1941-1945) streljano više od 80.000 Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista", trebalo bi da bude jasna smernica.

"Novosti" su i ranije ukazivale na neprimereno ponašanje nekih posetilaca Spomen-parka u Jajincima, ali ništa nije preduzeto kao da za ovu sramotu niko ne haje.

- JKP "Zelenilo Beograd" stara se o zelenim površinama na ovom prostoru i naši zaposleni tamo su svakodnevno - kažu iz ovog preduzeća.

- Primetili smo neadekvatno ponašanje posetilaca: pojedinci voze terenska vozila po travi, snimaju muzičke spotove, lome klupe, prave roštilj i koriste ovaj prostor kao da je bilo koji drugi park. U šumskom delu parka smo zapazili deponovani otpad.

Foto: D. Milovanović

Sekretarijat za poslove komunalne milicije, povodom objave Muzeja žrtava genocida, oglasio se saopštenjem. Kako navode, oni nisu dobili prijavu povodom nedoličnog ponašanja na ovom mestu stradanja. Oni jesu apelovali na zaposlene u Muzeju da im prijave ovakve slučajeve kako bi efikasno sankcionisali ovakve vrste prekršaja, ali i na građane da se uzdrže od ponašanja koje bi moglo da bude okarakterisano kao nepoštovanje i skrnavljenje spomenika.

Foto: D. Milovanović

Spomen-park Jajinci nalazi se na teritoriji opštine Voždovac, a predsednica ove lokalne samouprave Ivana Tomić Ilić osudila je vandalsko ponašanje:

- Mladima u školama treba govoriti šta se dogodilo u Jajincima i koliko je nevinih izgubilo život na tom mestu. Važno je i zbog nas i zbog budućih generacija da ne zaboravimo istoriju i da poštujemo svaku žrtvu naših predaka. Treba da nas bude sramota na pomisao da skrnavimo jedno ovako mesto - rekla je Ivana Tomić Ilić.

"RUPE" U ZAKONU O KULTURNIM DOBRIMA

Posle objavljivanja besprizorne fotografije i pitanja koja smo im uputili, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda osudili su nedolično ponašanje i apelovali na građane da se sa pijetetom odnose prema spomenicima kulture, posebno prema onima koje su simbol stradanja. Ukazuju i da Zavod nema ovlašćenja da direktno sprečava ovakve pojave ili kažnjava počinioce:

- Ne postoje jasne odredbe Zakona o kulturnim dobrima koje sankcionišu ovakve postupke i pojave, a sa druge strane kaznene odredbe predviđene aktuelnim zakonom iz 1994. godine su zanemarljive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće