OVO JE BLAGOSLOVEN DAN: Patrijarh Porfirije za "Novosti" nakon ustoličenja mitropolita Joanikija (FOTO)

Milena MARKOVIĆ / Veliša KADIĆ

06. 09. 2021. u 15:17

DOK je okružen monaštvom i narodom, koji su pesmom uznosili svečani čin ustoličenja mitropolita Joanikija, na licu patrijarha Porfirija očitavala se radost, koju je primio i koju je delio.

ОВО ЈЕ БЛАГОСЛОВЕН ДАН: Патријарх Порфирије за Новости након устоличења митрополита Јоаникија (ФОТО)

Foto: D.Milovanović

- Danas smo blagosloveni - kazao je za "Novosti", dok ga je pesma obgrljenih gotovo otimala.

- Blagoslovena je Crna Gora, narod, jer je ustoličila mitropolita. Velika je blagost, jer je ovaj dan u misiji pomirenja. Dar milosti, dobrote i plemenitosti ljudske.

Podsetimo, uz pojanje monaštva i sveštenstva, uz suze radosti, poruke mira za sve narode i svaku veru, uz potresne slike koje su izvan hrama pratile ovu, za vaskoliki srpski narod uzvišenu svečanost, ustoličen je, juče, u Cetinjskom manastiru mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović).

Foto: Novosti

Žezlo mu je predao i u tron ga uveo patrijarh srpski Porfirije. On je u besedi, u hramu prepunom sveštenstva i monaštva, poslao poruke mira i pomirenja:

- Služiću bratskom pomirenju u Crnoj Gori, lečeći stare i nove rane na biću poverenog mi naroda. Kao i do sada deliću i zlo i dobro sa svojim narodom, radost i žalost.

Pomagati siromašne, tešiti žalosne, hrabriti uplašene, tražiti izgubljene i zaboravljene, noseći krst svoga naroda, biće moj cilj.

U trenutku kada je primio arhijerejsko žezlo, praćen patrijarhom, Joanikije je uveden u tron. Jednim glasom svi prisutni zagrmeli su:

- Aksios! Dostojan... I, tako - tri puta. Mitropolija je dobila svog vladiku.

BONUS VIDEO: 

Prvo pojanje i beseda Joanikija posle ustoličenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije