UČITELJICA PONEDELJKOM ČAS ZAPOČINJE PEVANJEM HIMNE: Novosađanka Vesela Mačkić iz OŠ "Ivan Gundulić" već deceniju sa đacima "vežba" rodoljublje

Lj. Preradović

06. 09. 2021. u 16:12

PEVANjE državne himne u učionici Vesele Mačkić, učiteljice novosadske osmoletke "Ivan Gundulić", ovog 1. septembra za nju i njene đake nije bila nikakva novina, jer ona to sa njima praktikuje već devet godina, koliko je u prosveti.

УЧИТЕЉИЦА ПОНЕДЕЉКОМ ЧАС ЗАПОЧИЊЕ ПЕВАЊЕМ ХИМНЕ: Новосађанка Весела Мачкић из ОШ Иван Гундулић већ деценију са ђацима вежба родољубље

Foto N. Karlić

Njeni mališani, kako voli da kaže za svoje učenike, svakog ponedeljka, prvi čas započinju svečano, pevanjem himne "Bože pravde", i tako na najlepši način kreću u novu radnu nedelju. Posebna je i dirljiva atmosfera kada se iz malenih grla horski začuju reči srpske himne.

Naučeni su njeni đaci od prvog dana kada zakorače u svet školaraca, da je pevanje himne ponedeljkom na prvom času postala njihova svojevrsna tradicija, koju brižljivo neguju, i taj, za njih uzvišeni čin, prenose na sledeće generacije.

- Svima na početku objasnim zašto je važno da znaju reči naše himne, i da je volimo, kao i državni grb i zastavu - kazuje nam učiteljica, koja je sigurno prva u Srbiji uvela ovu praksu pre devet godina.

- Pričam im i o simbolima na grbu Srbije i orlovima koji žive na Fruškoj gori.

Učenjem o državnim obeležjima Srbije, đaci učiteljice Mačkić dobijaju i znanje i o tome na kojim ustanovama i zbog čega je na jarbolu državna zastava, u kojim situacijama se peva i intonira himna. Na taj način, kako veli, mogu da prepoznaju važne institucije i ustanove u svakom mestu, i u kojim se sve prilikama peva i intonira himna. Na vrlo kreativnim časovima, njene generacije nauče mnogo toga. Znaju i da "Bože pravde" nije oduvek bila državna himna i da se pre nje pevala druga.

Učiteljica sa devetogodišnjim prosvetarskim iskustvom, veliki je inovator, a učeći da sriču i pišu prva slova, njeni učenici uče i o drugim državama. Tako su, recimo, kada su učili slovo "T" crtali zastavu Turske i tako redom države za svako slovo.

- Bitno mi je da nauče da vole svoju zemlju i njene simbole i himnu, ali i da poštuju tuđe - princip je na kojem insistira ova učiteljica.

- Bila sam razočarana kada sam videla da i mnogi stariji ne znaju tekst naše himne, pa čak ni kako se zove. Moje đake ne moram da opominjem kako ponedeljkom počinje prvi čas, jer me dočekuju spremni.

Učiteljica iz Novog Sada ne krije radost što je ministar prosvete Branko Ružić odlučio da se početak nove nastavne godine u svim školama obeleži himnom "Bože pravde". Na našu opasku da je možda u medijima pročitao o ovoj njenoj dugogodišnjoj praksi, i "pozajmio" ideju, učiteljica Mačkić, sa smeškom kazuje da bi joj bilo drago ako je to tako.

- Kada je obelodanjeno da će 1. septembar u školama biti obeležen zvucima državne himne, na društvenim mrežama sam podržala ovu ideju - otkriva nam naša sagovornica, dodajući da je ostavila i komentar i da bi joj bilo drago ako su ministru prosvete, kojim slučajem, ona i njeni đeci bili inspiracija za tu odluku.

VELIKI INOVATOR

UČITELjICA Vesela Mačkić (na slici) je među najboljim edukatorima na nacionalnom nivou, a to priznanje joj je 2019. godine dodelilo Udruženje "Živojin Mišić". Mogla bi da ponese i titulu najbolje učiteljice na svetu, jer se na konkursu svetskog takmičenja Global Teachet Prize, našlo i ime ove nasmejane, požrtvovane i, iznad svega, omiljene učiteljice.

Foto N. Karlić

- Gradivo se ne uči samo u učionici, cilj edukacije je da stečeno znanje bude trajno, a važno je da deca razvijaju veštine koje će im biti potrebne u budućnosti - nepokolebljiv je stav učiteljice Mačkić.

ĐAČKA ZAKLETVA IZ 1914.

MALIŠANI učiteljice Mačkić, upoznati su i sa "Đačkom zakletvom iz 1914. godine", i trude se da je se pridržavaju. Ona glasi:

"Zaklinjem se da neću uništiti drveće, gaziti cveće i obećavam da neću pljuvati po podu u školi, ni u kući, ni na putu; dajem reč da neću kvariti ograde i nanositi kvar građevinama, nikad neću bacati hartije ili ma kakvo đubre po ulici, biću uvek učtiv, štitiću ptice, braniću tuđu svojinu onako kako bih želeo da drugi brane moju, obećavam da ću biti iskren i pošten građanin."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)