NOVI DETALJI SKANDALA U NOVOM PAZARU: Direktor škole ne zna da li je pre tzv. himne sandžačkih Bošnjaka intonirana "Bože pravde"

E. V. N.

03. 09. 2021. u 08:00

UMESTO intoniranja "Bože pravde", nastava u novoj školskoj godini u jednom odeljenju OŠ "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru započeta je puštanjem tzv. himne sandžačkih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj".

НОВИ ДЕТАЉИ СКАНДАЛА У НОВОМ ПАЗАРУ: Директор школе не зна да ли је пре тзв. химне санџачких Бошњака интонирана Боже правде

SPORNO U školi pevaju "Ja sin sam tvoj", Foto Fejsbuk

Ovo je, kako saznajemo, u svom odeljenju pustila učiteljica Adela Karaahmetović Melajac  (na slici) i o tome se pohvalila i na društvenim mrežama. Na snimku se vide učenici prvog razreda koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, kako sa rukom na grudima slušaju i pevaju himnu te nacionalne manjine, a učionica je ukrašena balonima na kojima piše "Bosanski, jer sam Bošnjak".

Direktor škole Nusret Zuković kazao je, za "Večernje novosti", da je tek u sredu uveče saznao za taj snimak, kao i da je učiteljica postupila samoinicijativno, bez ikakvog pitanja ili njegovog odobrenja.

- Sve razredne starešine su dobile jasna uputstva kako da započnu nastavu, sa linkom sa kojeg treba da puste himnu i pismom ministra koje treba da pročitaju. Imamo više od 30 učionica, ne mogu da kontrolišem istovremeno sve kako bih se uverio da svi poštuju dogovoreno - izjavio je Zuković, i dodao da će protiv učiteljice biti preduzete sve zakonske mere zbog nepridržavanja uputstava Ministarstva prosvete.

- Obavićemo razgovor sa njom, videćemo kako će se izjasniti i kakvo je njeno viđenje situacije. Još ne znam da li je pre himne sandžačkih Bošnjaka, po dogovoru, pustila himnu Srbije ili ne. U drugim učionicama je, koliko je meni poznato, ispoštovana procedura Ministarstva prosvete.

Foto Fejsbuk

 

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da ovaj slučaj predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

- Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrditi odgovornost i učiteljice i direktora - naglasio je Ružić, i dodao da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama. Nastava se u potpunosti izvodi na osam manjinskih jezika, a kroz predmet Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta.

Ako se utvrdi odgovornost, direktor bi mogao da bude smenjen, a učiteljica da bude kažnjena.

Većina škola u Novom Pazaru nastavu je započela prema uputstvima Ministarstva prosvete, a u javnosti se pojavila informacija da himna Srbije nije intonirana u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić". Direktorka škole Rafeta Emrović kazala je da su to apsolutno netačni navodi.

- Školska godina započeta je po uputstvu Ministarstva prosvete, himna je emitovana, imamo video-klipove. Sve što je od nas traženo, mi smo ispoštovali - kratko nam je rekla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!