"SRBI I RUSI SU SPREMNI DA SE ŽRTVUJU ZARAD SLOBODE": Šojguova zamenica - Mi smo veoma bliski duhom, ne tolerišemo nepravdu

Novosti online

30. 08. 2021. u 10:48

RUSIJA i Srbija aktivno razvijaju vojnu i vojno-tehničku saradnju, a jedan od pravaca su i međunarodne vojne igre u kojima je Srbija domaćin takmičenja vojne policije, kaže zamenica ruskog ministra odbrane Tatjana Ševcova uz poruku da će ruski tim kolegama iz Srbije i drugih zemalja pokazati šta su naučili u Siriji.

СРБИ И РУСИ СУ СПРЕМНИ ДА СЕ ЖРТВУЈУ ЗАРАД СЛОБОДЕ: Шојгуова заменица - Ми смо веома блиски духом, не толеришемо неправду

Foto: Ministarstvo odbrane

Ševcova je sinoć u Kraljevu, s ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem, otvorila takmičenje "Čuvar reda" u kom će se narednih dana nadmetati ekipe šest zemalja — pored onih iz Rusije i Srbije nadmeću se i timovi iz Kipra, Kazahstana, Irana i Katara. Učesnici Igara dočekani su aplauzom stanovnika Kraljeva, grada na tri reke sa slavnom ratničkom tradicijom, gde će do 3. septembra šest ekipa odmeriti snage u četiri faze takmičenja, simulirajući realne borbene situacije.

Zamenica Sergeja Šojgua, koja je prvi put u Srbiji, uz zahvalnost na, kako kaže, vrlo srdačnom i gostoljubivom prijemu vojnog vrha Srbije, ističe da rusko-srpske odnose karakteriše visok nivo uzajamnog poverenja i slično gledanje na brojna politička pitanja, a da dve zemlje razvijaju ekonomsku saradnju i investicione projekte.

- U celini gledano, slični smo po mnogim pozicijama, odnosu prema tradicionalnim vrednostima — porodičnim, građanskim, ljudskim. Veoma smo bliski duhom. Srpski i ruski narod objedinjuje i zajednička religija, sličan karakter — i ruski i srpski narod ne tolerišu nepravdu, spremni smo da se, ako treba, i žrtvujemo zarad slobode i nezavisnosti - kaže Tatjana Ševcova.

Kao zamenica ministra odbrane zadužena za finansije, ona visoko ocenjuje i vojnu saradnju dve zemlje, a objašnjava da se ona razvija u nekoliko pravaca, između ostalog i kroz zajedničke rusko-srpske vojne vežbe, vojno školovanje i vojno-tehničku-saradnju.

- Raduje što je Srbija danas aktivni učesnik međunarodnih vojnih igara, i ne samo učesnik već i domaćin. Želim da podsetim da je ideja za pokretanje međunarodnih vojnih igara potekla od ministra odbrane, heroja Rusije i generala armije Sergeja Šojugua. Ideja je nastala 2013. da bi 2013-2014. godine to bila ruska takmičenja. A 2015. godine prvi put smo organizovali međunarodna takmičenja. Pritom, poređenja radi, 2015. godine bilo je 57 timova iz 17 zemalja. Kad je reč o 2021.godini danas imamo 290 timova iz više od 44 zemlje. Takmiče se u 34 discipline, od toga se za 11 disciplina takmičenja odvijaju u drugim zemljama a ne u Rusiji. Srbija je domaćin veoma zanimljive discipline "Čuvara reda". To je disciplina vojnih policajaca koja daje mogućnost da se vidi majstorstvo, profesionalizam i znanje naših vojnika koji služe u vojnoj policiji - precizira naša sagovornica.

Ševcova, jedina žena među zamenicima Sergeja Šojgua, posebno naglašava sve veće prisustvo žena u ruskoj vojsci.

- U Oružanim snagama Ruske Federacije služi više od 40.000 žena, od toga su oficiri njih 4500. Baš kao i vojnici muškarci, i one aktivno učestvuju u međunarodnim vojnim igrama: takmiče se u vojno-medicinskoj štafeti, u gađanju snajperom, kao kinolozi u disciplini "verni drug". Formirali smo i posadu za tenkovski biatlon, ekipu devojaka koje učestvuju u tenkovskom biatlonu - navodi Ševcova.

Međunarodne vojne igre su, prema njenim rečima, takmičenje na kom se pokazuje majstorstvo i profesionalizam, gde i žene vojnici ostvaruju visoke rezultate a negde i preteknu vojnike muškarce.

- Međunarodne vojne igre su važan pravac zajedničkih borbenih priprema — pružaju mogućnost ne samo da se pokaže koliko ste vešti već i da se razmene iskustva, pa i borbena. Kad je reč o vojnoj policiji, naši vojnici su od prvog dana aktivno učestvovali u operaciji u Siriji i zato imaju mogućnost da pokažu kolegama svoje borbeno iskustvo. Smatram da to što se vojnici takmiče na nepoznatim poligonima predstavlja neosporno iskustvo koje će doprineti njihovim daljim uspesima u profesionalnoj karijeri i njihovoj vojnoj službi - poručuje Tatjana Ševcova, koja je poželela uspeh svim timovima učesnicima takmičenja "Čuvar reda".

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

OLUJA PROTUTNJALA SRBIJOM: Padao grad veličine oraha, ulice popljavljene - haos širom zemlje (FOTO/VIDEO)