MURAL ČELIKU, LEGENDI BOKSA: Sećanje na čuvenog srpskog sportistu

D. A.

24. 08. 2021. u 12:19

LEGENDARNI bokser Dragiša Stanković Čelik, dobio je mural u Nišu, na zgradi koja se nalazi na uglu ulica Dragiše Cvetkovića i Vojvode Mišića.

МУРАЛ ЧЕЛИКУ, ЛЕГЕНДИ БОКСА: Сећање на чувеног српског спортисту

Foto D. Alihodžić

Ideja da se oslika lik kapitena reprezentacije, višestrukog prvaka Jugoslavije, osvajača Zlatnog pojasa i Zlatne rukavice, potekla je od njegovih unuka Petra i Dragiše, u delo ju je sproveo umetnik Eško Kurtić, a finansijski je podržala Lokalna fondacija Niš.

"Plemenitom veštinom" počeo je da se bavi u 17. godini, u niškom Bokserskom klubu Radnički. U istoriji ovog sporta ostalo je zabeleženo da je imao 520 amaterskih borbi, a izgubio ih samo osam, dok kao profesionalac nije izgubio nijedan meč: u 20 mečeva ostvario je 20 pobeda, u čak 19 nokautirao je protivnika. Pobeđivao je, u karijeri dugoj 30 godina, osvajače evropskih prvenstava i osvajače zlatnih medalja na olimpijadama, ali nikada nije uspeo da bude prvak Evrope ni nosilac nekog olimpijskog odličja.

Iako ju je izgubio, još se pamti njegova borba iz 1971. godine u Nišu, protiv Mate Parlova u okviru meča Prve savezne lige između Radničkog i Pule. Parlov je petnaestak dana pre tog meča postao šampion Evrope, a Čelik je već godinu dana bio u penziji. On je, da bi bio u istoj kategoriji sa Parlovom, za dve nedelje smršao 11 kilograma. U borbi pred 5.000 Nišlija, bio je nadomak pobede, ali je pobednik, ipak bio Parlov.

Dragiša Stanković rođen je u Vlasotincu 1939, a preminuo je u Nišu 2015. godine.

BOEM I PRIJATELj GLUMACA

U GRADU na Nišavi, ali i širom Srbije i Jugoslavije, osim o Čelikovim sjajnim mečevima, često se govorilo i o njegovom boemskom životu, ali i humanosti. Na snimanju filma "Bokseri idu u raj" sprijateljio se sa legendarnim glumcima Ljubišom Samardžićem i Mijom Aleksićem, a često se družio i sa Batom Živojinovićem, Tomom Zdravkovićem, gradonačelnikom Beograda Brankom Pešićem...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)