AVION "orao" i naredne decenije biće okosnica jurišne komponente Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije - navedeno je u nacrtu Dugoročnog plana razvoja sistema odbrane.

Stojko

20.08.2021. 10:17

"u sledecih nekoliko godina" a plan je da se koristi do 2030. Pa to znaci da cemo ga koristiti jedno 3 godine. Sto se tice VRVZ200 pise da je laserski vodjena sa televizijskom ili termovizijskom glavom. pa da li je laserski ili televizijski ili smo napravili neku lasersku televiziju? Bojim se da ce kao i 9% nasih projekata ovo ostati samo na papiru jer nemamo ni kapacitete ni volju da to uradimo.

Pera

20.08.2021. 10:17

Mislim da je budućnost avijacije u bespilotnim letilicama koje u razvijenim zemljama sve više zamenjuju klasične avione i helikoptere. Danas su i sredstva za za protivvazdušnu odbranu tako savremena da je teško sa zastarelom tehnikom /bez nevidljivih aviona/ ostvarivati postavljene ciljeve. Osim toga za takve letilice treba imati i dobro obučene pilote čija je obuka veoma skupa pa se postavlja pitanje rentabilnosti ovakvih aviona. Setite se samo iskustva u ratu u Hrvatskoj 1991 godine i ono "oba su pala". Sa običnom "strelom" srušili 2 aviona JNA.

Pajper

21.08.2021. 20:17

Jos da se nssi posetaju do Kabula,sada je prilika da se kupe 2 Herkulesa i poneki helikopter tek toliko da ne dolaze prazni,Herkules za pozare top Talibani vole dolare.

Ns

22.08.2021. 09:03

Nasi samo mlate praznu slamu.modernizuju nesto sto i kad je izaslo je imalo dosta mana a kamol danas.dacemo pare na modernizaciju da bi ga koristili par godina to samo rade zemlje poput nas gde su korupcija i lopovluk u prvom planu.gomila prototipova i gluposti samo da se isisavaju pare iz budzeta.