PORANILI PO TREĆU VAKCINU: U Domu zdravlja Palilula nekoliko Beograđana već primilo buster dozu

S. V.

17. 08. 2021. u 21:42

U DOMOVIMA zdravlja širom Srbije od utorka je moguće primiti treću dozu vakcine, a u beogradskom Domu zdravlja Palilula nekoliko građana već ujutru je došlo da po treći put zavrne rukav.

ПОРАНИЛИ ПО ТРЕЋУ ВАКЦИНУ: У Дому здравља Палилула неколико Београђана већ примило бустер дозу

Foto I. Marinković

Revakcinisani se interesuju za novu dozu cepiva, uglavnom penzioneri i ljudi srednjih godina.

Kako nam je rekao dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula, pacijenti iz rizičnih grupa pozvaće E-uprava, dok ostali mogu da prime treću dozu bez prijavljivanja i zakazivanja termina. Uslov je da je od revakcine prošlo najmanje šest meseci i jedan dan.

- E-uprava će ovih dana slati pozive Beograđanima koji su revakcinisani i koji pripadaju rizičnim grupama. Po njihovom zdravstvenom kartonu vide da li su kardiovaskularni, hronični, onkološki bolesnici ili im je oslabljen imunitet - objašnjava, za "Novosti", dr Stojanović. Oni će dobijati termin kada da dođu u dom zdravlja, gde će ih njihov izabrani lekar evidentirati i pregledati pre imunizacije. Da li će posle dva "fajzera" primiti "sinofarm" ili "astra zeneku", da li će ili neće da kombinuju, to je njihov izbor. Struka i iskustvo drugih zemalja pokazali su da nema nikakvih problema i smetnji.

Oni koji ne pripadaju rizičnim grupama, treće cepivo moći će da prime isto kao i prvo, bez zakazivanja. Potrebno je da ponesu potvrdu o revakcini, a posle primanja treće doze svi dobijaju novi dokument, sa ličnim podacima i kodom. Ta potvrda izgleda isto kao i ona posle revakcine, samo je upisan datum primanja treće doze i vrsta cepiva.

- Dobra stvar je što domovi zdravlja u Srbiji imaju dovoljno cepiva i što treća doza može da se primi bez zakazivanja - ističe dr Stojanović. - Dejstvo vakcine posle šest meseci slabi, kao i imunitet, i podložni ste infekciji kovidom. Četvrti talas je talas nevakcinisanih ljudi, koji nisu ozbiljno shvatili ovu situaciju. Bolje je primiti bilo koju vakcinu i zaštititi se, nego oboleti od korone i završiti u bolnici i na respiratoru.

DOBAR ODZIV NIŠLIJA

U NIŠKOM Domu zdravlja u utorak do 14 časova treću dozu vakcine protiv kovida primilo je 128 građana starosti od 70 do 80 godina. Prema rečima Milorada Jerkana, direktora ove ustanove, interesovanje za treću dozu je veliko, ali on preporučuje da građani dođu po vakcinu tek kada dobiju SMS poziv od e-uprave.

- Da se ne bi stvarale gužve najbolje je da se sačeka poziv. Vakcina ima dovoljno. Potpuno su izdvojeni punktovi za građane koji primaju prvu i drugu od onih koji primaju treću dozu - pojašnjava Jerkan i dodaje da su prvog dana svi revakcinisani "sinofarm" ili "fajzer" vakcinama. (D. A.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!